Symposium: mobiel bellen is schadelijk, Bamberg, Duitsland

zondag, 13 februari 2005 - Categorie: Berichten Nederland

13 februari 2005
Symposium: mobiel bellen is schadelijk
www.aerzte-warnen-vor-mobilfunk.de

In Bamberg (Duistland) vond een symposium plaats over mobiele telefonie.

''Nu vallen er reeds meer slachtoffers en zelfs doden door de straling dan door verkeersongevallen en luchtverontreiniging''.

De tijd dringt volgens de organisatoren en sprekers van het eerste Bamberger Symposium over Mobiele Telefonie. Het vond plaats aan de universiteit Bamberg. De deelnemers kwamen niet alleen uit Duitsland, maar ook uit Zweden, Frankrijk, België, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk.

''De grote respons toont aan hoeveel mensen nu reeds klachten hebben door mobiele telefonie, hoe dringend zij hulp nodig hebben en hoezeer de artsen en patiënten in de steek gelaten worden'', aldus huisarts Cornelia Waldmann-Selsam, die het symposium mede organiseerde. Samen met 130 collega's uit Bamberg en omgeving heeft zij in de zomer van 2004 het Bamburger Appel opgericht. De artsen waarschuwen voor de gevaren van de elektromagnetische straling van mobiele telefoons en zendmasten. Zij eisen een bouwstop en een forse verlaging van de wettelijke limieten voor de straling.

Milieuarts dr. med. Gerd Oberfeld van Land Salzburg in Oostenrijk trok een historische vergelijking: 150 jaar geleden stelde men in Londen vast dat in de omgeving van een bepaalde bron ernstige diarree voorkwam, met de dood tot gevolg. Die bron werd afgesloten - en de infectie werd teruggedrongen. Pas 30 jaar later ontdekte Robert Koch de cholera en het duurde nog 70 jaar voordat men het werkingsmechanisme begreep.

''Wij bevinden ons nu weer in de fase van de waarneming. We onderkennen dat er mensen ziek worden door mobiele telefonie, hoewel de causale relatie nog niet helemaal duidelijk is. Maar ditmaal doen we helemaal niets, we wachten af, totdat alles tot in het detail onderzocht is en duidelijk geworden'', aldus Oberfeld.

Naar zijn mening is onmiddellijke actie echter geboden. Hij schat, dat nu al meer mensen ziek zijn of zelfs dood gaan door mobiele telefonie dan door verkeersongevallen en luchtverontreiniging. Het voorzorgsprincipe wordt door de verantwoordelijke politici gewoon terzijde geschoven.

Prof. dr. med. Karl Hecht, emeritus hoogleraar van de Humbolt Universiteit en een expert op het gebied van radiofrequente straling, vroeg: ''Waarom moet van elk medicijn eerst bewezen worden dat het de gezondheid niet schaadt, maar wordt dat van een nieuwe technologie zoals mobiele telefonie niet gevraagd?''

Dr. med. Reinhold Jandrisovits uit Müllendorf in Oostenrijk liet zien dat er beslist onderzoek gedaan moet worden naar de plaatsen, waar mensen al ziek zijn. Hij is huisarts in een dorp met 1200 inwoners en stelt een drastische toename vast van oorsuizingen, slaapstoornissen en tumoren.

''Wij artsen moeten samen met de patiënten de verantwoordelijke politici wakker schudden'', aldus Waldmann-Selsam. De Universiteit Bern bood aan om een epidemiologisch onderzoek te doen. De invloed van de radiofrequente straling op mensen wordt daarbij niet alleen in het laboratorium onderzocht, maar ook in hun alledaagse omgeving. ''We moeten onderzoek doen waar de mensen daadwerkelijk ziek worden'', aldus de huisarts.

Dr. Axel Böttger, bij het Duitse ministerie van milieu verantwoordelijk voor de bescherming van de bevolking tegen straling, heeft het Bamberger Appel toegezegd dat de documenten van artsen en hun patiënten de basis zullen vormen voor een expert-meeting, die binnenkort in Berlijn wordt gehouden.

Website: www.aerzte-warnen-vor-mobilfunk.deLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie