Wijkavond over onderzoeken zendmast A2, www.ed.nl

vrijdag, 13 juni 2008 - Categorie: Berichten Nederland

www.ed.nl 11 juni 2008
door onze correspondent Lucas Nuchelmans. woensdag 11 juni 2008

EINDHOVEN - Bewoners van de Gestelse wijken Genderbeemd, Hanevoet en Ooievaarsnest worden tijdens een bijeenkomst op dinsdag 24 juni genformeerd over de resultaten van de onderzoeken naar de nabijgelegen zendmast langs de A2.

Twee externe bureaus hebben de afgelopen maand onderzoek gedaan naar de veldsterkte (straling) en lichtuitstraling van de ruim negentig meter hoge Digitennemast. Aanleiding voor de onderzoeken waren de honderden klachten uit de omringende wijken en uit Veldhoven over storingen in radio- en televisieontvangst en huishoudelijke apparatuur.

Ook was er een achteraf bevestigde twijfel of de mast wel voldeed aan de voorwaarden van de in 2007 verleende milieuvergunning. Daarbij ging het om het aantal doorgestraalde zenders en de hoogte en locatie van de mast. Eind februari kreeg eigenaar KPN te horen dat de mast niet voldeed aan de eisen van de afgegeven vergunning; binnen acht weken moest KPN een nieuwe vergunning aanvragen. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het bedrijf echter gn nieuwe vergunning aangevraagd. Wat dat betekent voor de verdere procedure is niet duidelijk.

Verder klaagden bewoners over de gebrekkige informatie van de gemeente richting bewoners en de 'lichtvervuiling' door het verlichte kunstwerk in de mast.

Direct aanwonenden overwegen vergoeding van de planschade - waardevermindering van eigendommen zoals onroerend goed - te eisen van de gemeente.

Leden van de actiegroep Weg met de Croy-zendmast lieten eerder weten geen genoegen te nemen met een 'halve oplossing'. ''We staan nog steeds op het standpunt dat de mast niet voldoet aan de vergunningsvoorwaarden en dus f uitgeschakeld f afgebroken moet worden in afwachting van een eventuele nieuw te verlenen vergunning'', stelt zegsman W. Denissen van de actiegroep.

Behalve de bijeenkomst op dinsdag 24 juni om 20.00 uur in 't Slot aan het Kastelenplein krijgen de bewoners van de drie wijken binnenkort schriftelijke informatie over de effecten van de zendmast. In de Wijkinfo staat ook hoe ze storingen kunnen oplossen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie