KPN moet Telfort UMTS netwerk gaan gebruiken, Planet.nl

vrijdag, 13 juni 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Planet.nl 13 juni 2008
Gepubliceerd op vrijdag 13 juni 2008

KPN moet binnen drie maanden het UMTS netwerk van Telfort in gebruik gaan nemen. Doet KPN dit niet, dan kan het bedrijf een boete krijgen tot wel veertig miljoen euro.

Volgens het Agentschap Telecom (AT) is 40 miljoen ongeveer het bedrag dat nodig is om een UMTS netwerk aan te leggen. De boete gaat vijf miljoen per kwartaal bedragen, en gaat over drie maanden in. De frequentieruimte van Telfort voor snel mobiel internet wordt niet gebruikt en door KPN bewaard voor de toekomst. Het AT vindt dat echter slecht voor de concurrentie in de mobiele markt. KPN gaat in beroep en zegt eventueel het netwerk uit de mottenballen te gaan halen om boetes te voorkomen.

Veiling
In 2000 werden gebruiksrechten van UMTS frequenties geveild voor enorme bedragen. Een eis voor de huurders was dat de frequentie uiterlijk in 2007 ook daadwerkelijk gebruikt zou gaan worden. KPN en Telfort, toen nog aparte bedrijven, verwierven ieder een frequentie. In 2005 nam KPN Telfort echter over en zette vorig jaar alle Telfort-klanten over op het eigen GSM- én UMTS-netwerk. De frequenties van Telfort gingen in de koelkast om het netwerk te kunnen uitbouwen als het oude netwerk vol komt te zitten. Op dit moment heeft KPN echter nog voldoende capaciteit. Het bedrijf bekijkt nu of het de frequentie alsnog in gebruik kan gaan nemen.

Expansie
KPN probeert al sinds april om het AT te overtuigen de situatie toe te staan, maar het Agentschap is niet te vermurwen. KPN wil met het oog op expansie uiteraard niet van de frequenties af en vreest hoge kosten voor klanten als het nu in één keer een tweede netwerk op de Telfort-frequentie moet gaan bouwen. Het agentschap ziet liever dat Telfort de frequentie teruggeeft om aan een andere partij te veilen. T-Mobile en Orange hebben ook ieder een frequentie. Nadat T-Mobile Orange kocht zijn echter beide netwerken in gebruik gebleven om geen boete te krijgen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie