'Boete van miljoenen voor Telfort door UMTS', Beleggersbelangen.nl

vrijdag, 13 juni 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Beleggersbelangen.nl 13 juni 2008

Amsterdam (BETTEN FINANCIAL NEWS) - Het Agentschap Telecom heeft KPN-dochter Telfort een miljoenenboete opgelegd. Reden is dat de mobiele operator geen snel UMTS-netwerk heeft aangelegd. Daartoe verplichtte Telfort zich wel, nadat het in 2000 ruim EUR 400 miljoen had betaald voor een UMTS-requentie.

Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

Vanaf deze week kost het Telfort elk kwartaal dat het in gebreke blijft EUR 5 miljoen. De boete kan oplopen tot maximaal EUR 40 miljoen. Volgens het Agentschap Telecom is dat bedrag ongeveer even hoog als de totale kosten voor de aanleg van een UMTS-netwerk. KPN zegt bezwaar aan te tekenen tegen de boete.

Acht jaar geleden kochten vijf mobiele operators een UMTS-licentie. Daarmee is het mogelijk om via de mobiele telefoon of de laptop snel data te versturen en te ontvangen. Aan de licenties zat de verplichting vast om binnen zeven jaar een netwerk te bouwen dat landelijk dekkend is.

Sindsdien heeft KPN concurrent Telfort overgenomen, maar slechts e e n netwerk in gebruik genomen. Dat wordt ook door de klanten van Telfort gebruikt, aldus het dagbladLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie