Amsterdammers krijgen na zomer Wimax, ZDNet

woensdag, 04 juni 2008 - Categorie: Berichten Nederland

ZD.NL 3 juni 2008
Aanbieder claimt betere ervaring dan met HSDPA

Janneke Scheepers

02 juni 2008

Bron: ZDNet

De doorbraak van Wimax wordt al tijden aangekondigd maar is in Nederland nog altijd een abstracte technologie. Dat blijft niet duren. In Amsterdam krijgt de technologie deze zomer eindelijk een gezicht; óók voor consumenten. Dan kunnen inwoners daadwerkelijk internetten via het eerste commerciële mobile Wimax-netwerk van Europa. Uitrol naar de rest van Nederland is voorzien.

Initiatiefnemer is Worldmax. Dit bedrijf startte een jaar geleden in Amsterdam Zuid-Oost een proef met de mobiele, op de 802.16e gebaseerde variant van Wimax. Met deze technologie kunnen internetters vrij bewegen binnen een gebied waar dekking is, zonder verbinding te verliezen als ze van 'dekkingscel' wisselen. Of zoals woordvoerster Ingrid Goos het uitlegt: ''Met de 16e-variant neem je de hotspot met je mee.''

Snelheid
Daarmee onderscheidt mobiele Wimax zich van WiFi en van de oudere vaste Wimax-variant 802.16d. De technologie lijkt juist meer op UMTS en HSDPA en wordt dan ook gezien als een serieuze concurrent daarvoor. Wimax zou echter sneller zijn en dus geschikter voor mobiel bestanden versturen en ontvangen. ''Dit is wat vooral de jongere consumenten willen'', zegt Goos. De snelheid is bij de aanvang nog wel beperkt tot 2 Mbps, maar volgens Goos is de verbinding nu al sterker dan UMTS of HSDPA.

Na de zomer wil Worldmax starten met een commercieel aanbod dat ook voor consumenten beschikbaar is. De bedoeling is om daarna de dekking uit te breiden naar Groot-Amsterdam. Uiteindelijk moet het netwerk heel Nederland beslaan.

Marketingacties
Goos beaamt dat de nodige marketingacties nodig zullen zijn om mobiele Wimax te slijten aan de Amsterdammers. De technologie is immers voor de gemiddelde Nederlander nog totaal onbekend. ''We zijn nu marketingacties aan het opschalen. We willen consumenten laten weten dat dit voor hen mogelijk wordt, en dat dit netwerk een combinatie van voordelen biedt, zoals: een ongelimiteerd datagebruik, zeer scherpe prijzen en verbinding binnen twee dagen.'' Een reden voor die scherpe prijs is dat de technologie goedkoper is dan UMTS. Onder meer omdat hiervoor minder zendmasten nodig zijn.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie