Deutsche Telekom spioneert, Financieel Dagblad

donderdag, 29 mei 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Financieel Dagblad 27 mei 2008
27 mei 2008, 7:26 uur | FD.nl

Deutsche Telekom is verzeild geraakt in een spionageschandaal. Het telecomconcern blijkt op grote schaal het telefoonverkeer te hebben nagetrokken van zijn eigen managers en leden van de raad van commissarissen enerzijds en journalisten anderzijds.

Bestuursvoorzitter René Obermann van Deutsche Telekom zei in een reactie diep geschokt te zijn. We hebben het openbaar ministerie meteen ingeschakeld en zullen helpen bij het onderzoek.

De spionagepraktijken duurden ten minste één jaar, tussen 2005 en 2006. Er zijn geen gesprekken afgeluisterd. Wel zijn alle telefonische contacten tussen journalisten en sommige managers en commissarissen nagetrokken. Het gaat om datum en tijd van de gesprekken en met wie.

Dit alles gebeurde in opdracht van de toenmalige bestuursvoorzitter van Deutsche Telekom, KaiUwe Ricke. Volgens Ricke was de voorzitter van de raad van commissarissen, Klaus Zumwinkel, op de hoogte. Zumwinkel (ex-topman van Deutsche Post) kwam eerder dit jaar in opspraak door verdenking wegens belastingontduiking.

Ex-topman Ricke zegt in het weekblad Der Spiegel dat Deutsche Telekom voor deze onorthodoxe maatregel heeft gekozen omdat er op grote schaal informatie lekte. Ricke: De Telekom was zo poreus als een Zwitserse kaas. We hebben daar in het bestuur over gepraat en besloten daar actief iets aan te doen.

Zumwinkel zou op de hoogte zijn gesteld. Hij ontkent echter dat hij akkoord is gegaan met de maatregel.

De Duitse vakbond voor journalisten noemt het natrekken van telefoondata een aanval op de persvrijheid. Volgens vakbondsvoorzitter Michael Konken heeft Deutsche Telekom zijn technische mogelijkheden misbruikt. Hij spreekt van illegale methoden.

Het Duitse openbaar ministerie onderzoekt of er sprake is van strafbare feiten. De Verenigde Staten kenden in 2006 een gelijksoortig geval. Toen ging het om computerconcern Hewlett-Packard. Als gevolg van die spionageaffaire stapten de directeur van de juridische afdeling en drie leden van de raad van commissarissen op.

Naast mogelijke strafvervolging van Deutsche Telekom en zijn werknemers leidt het voormalige staatsconcern wellicht zware imagoschade. De aantijgingen liggen extra gevoelig omdat telecombedrijven sinds kort verplicht zijn de telefoondata van hun klanten een jaar te bewaren.

Het verlies aan vertrouwen zou ertoe kunnen leiden dat nog meer klanten van Deutsche Telekom overstappen naar de concurrentie. Deutsche Telekom verloor in 2007 ook al 600.000 klanten bij het bedrijfsonderdeel vaste telefonie.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie