Winst Maximalisatie (WiMax), Computable

donderdag, 29 mei 2008 - Categorie: Berichten Nederland

2,6 miljard euro. Dat was de opbrengst van de umts-veiling voor de Nederlandse schatkist. Bron: www.computable.nl/artikel/ict_topics/mobility/2567233/1277034/winst-maximalisatie-wimax.html#2569254 . Dit jaar zal de veiling van WiMax-frequenties plaatsvinden, zo maakte het Ministerie van Economische Zaken afgelopen week bekend. WiMax is het betere broertje van WiFi met meer bandbreedte over langere afstanden. Daar kun je wat mee. Toch? Wordt dat weer maximale winst voor de schatkist? In Zweden bracht de veiling van WiMax-frequenties eerder dit jaar zo’n 200 miljoen euro op. Dat zijn andere bedragen maar nog altijd tientallen miljoenen euro’s per licentie. Overspelen de bieders hun hand of zien ze echt business?

De enorme bedragen voor de umts werden gevoed door businessmodellen waarin werd uitgegaan van (achteraf onmogelijke) inkomsten uit mobiel breedbandinternet. Die verwachting zullen ze nu toch niet meer hebben hoop ik. Wat zijn dan typische toepassingen voor WiMax?

(1) Kostenreductie in backbonenetwerken; voor de eigenaren van een mobiel netwerk is WiMax een flexibele en voordelige manier om basisstations met elkaar te verbinden. Hiermee is een besparing mogelijk in de netwerkkosten.

(2) Draadloos breedbandinternet in afgelegen gebieden; WiMax is een bruikbaar alternatief in die gebieden waar dsl en glasvezel technisch of economisch niet haalbaar zijn. Maar dat tegen een abonnementstarief dat niet veel hoger ligt dan gangbare dsl-prijzen.

Nummer 3 zouden de citynetwerken kunnen zijn; het bieden van universele open toegang tot internet voor burgers en bedrijven in een stad of regio. Binnenkort ook in Amsterdam. Maar wie betaald dat? De gebruikers niet. De adverteerders ook niet. De gemeente of regio vaak maar voor beperkte tijd. En de aanbieder wil toch geld verdienen. We zien dan ook dat in de Verenigde Staten het ene na het andere citynetwerk uit de lucht gaat omdat er geen geld mee te verdienen valt. Geen case dus. Of wel?

Hoe gaan KPN, Worldmax en de andere beoogde kopers van de licenties hun tientallen miljoenen terugverdienen? Ziet u unieke mogelijkheden voor WiMax? Ideeën zijn meer dan welkom...

Ed Magnée
Innovatie adviseur Nederland BreedbandLand
Directeur AlaresLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie