Groeiend verzet tegen UMTS-mast (Hoogland), Algemeen Dagblad

maandag, 26 mei 2008 - Categorie: Berichten Nederland

AD 17 mei 2008
Door RICHARD HOVING

HOOGLAND - Het verzet tegen de plaatsing van een 37,5 meter hoge mast voor mobiele telefonie in Hoogland zwelt aan.

Tientallen Hooglanders zetten al hun handtekening tegen de komst van een UMTS-mast naast buurthuis 't Driespan.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Amersfoort zijn de afgelopen weken 58 reacties (zienswijzen) binnengekomen op het voornemen mee te werken aan een wijziging van het bestemmingsplan.

Telecomaanbieder Vodafone wil aan de Sportlaan een mast neerzetten, waarin antennes voor gsm en UMTS kunen worden geplaatst. Omwonenden zijn bang dat de straling risicos voor de gezondheid oplevert.

De gemeente neemt voor de zomer een Antennebureau staan verspreid over de stad 57 UMTS-antennes, die variëren in hoogte van 4 tot 40 meter.Leerling kan zich voor de straling niet verschuilen

Op de foto staat een zonovergoten en verlaten schoolplein. ,,Het is stil op het schoolplein aan de Sportlaan in Hoogland, begint de begeleidende tekst. ,,Maar voor UMTS-straling kunnen de leerlingen zich niet verschuilen. Gaat u onze kinderen daaraan blootstellen?


De vraag wordt gesteld op een flyer die gericht is tegen de plaatsing van een 37,5 meter hoge mast voor mobiele telefonie naast buurthuis t Driespan aan de Sportlaan. Wouter Gerritse uit Hoogland stuurt sinds kort wekelijks een flyer naar burgemeester, wethouders en raadsleden van Amersfoort. Gerritse zegt een beroep te willen doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de beslissers.


De gemeente werkt mee aan plaatsing van een UMTS-mast door vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen.

Zwitsers onderzoek heeft het college van burgemeester en wethouders gerustgesteld wat betreft de mogelijke risicos voor de gezondheid. In afwachting van het onderzoek naar de gezondheidsrisicos van UMTS-signalen gold in Amersfoort een verbod op plaatsing van UMTS-masten.

Op de flyer voert Gerritse de druk op door een foto van het college af te drukken met daaronder de mededeling: ,,B w zal zich niet baseren op een samenvatting van het verder geheimgehouden Zwitserse rapport, dat werd gefinancierd door de belanghebbenden.

Sinds een paar jaar strijden bewoners van de Sportlaan en omgeving tegen de komst van een antennemast in hun buurt.

,,Twee jaar geleden heeft provider Vodafone geprobeerd om bij de tennisvereniging een mast te laten plaatsen, zegt Wilma de Jong. ,,Na veel protesten uit de buurt heeft de tennisclub besloten geen toestemming te geven voor het plaatsen van de mast op haar terrein. Vodafone probeert het nu via de gemeente, want die zijn eigenaar van de grond naast t Driespan.

Tientallen Hooglanders zetten de afgelopen weken hun handtekening onder een bezwaarschrift aan de gemeente. Ze zijn bang dat in de mast meerdere antennes voor UMTS en gsm komen te hangen. ,,De mast is zo groot dat er meerdere antennes in kunnen worden geplaatst, aldus De Jong.

Volgens de tegenstanders levert de straling risicos op voor de gezondheid. ,,De locatie ligt op nog geen tien meter van peuterspeelzaal Dikkertje Dap en de velden van voetbalvereniging Hoogland. Omwonenden vinden de 37,5 meter hoge mast ook misstaan in de wijk.

Directeur Diederik Nap van de gereformeerde basisschool De Horizon heeft ook bezwaar gemaakt. De antennemast komt op minder dan honderd meter van zijn school. ,,Ik kan de mast straks vanaf het schoolplein zien staan.

Nap erkent dat de gemeente in een moeilijke positie zit. ,,Iedereen wil mobiel bellen, maar niemand wil een mast in de buurt. Maar ik vind dat de gemeente geen risico moet nemen met de gezondheid van kinderen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie