Stralingszaak tegen radio Vaticaan moet worden overgedaan, Kerknet

vrijdag, 23 mei 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Kerknet 17 mei 2008

BRUSSEL (KerkNet/KatholiekNederland/AP) - De hoogste Italiaanse strafrechter heeft bevolen dat de stralingszaak tegen twee medewerkers van Radio Vaticana moet worden overgedaan. Inzet van de rechtszaak zijn de zendmasten die staan opgesteld in Santa Maria di Galeria, een plaatsje even buiten Rome. Volgens de aanklacht, ingediend door omwonenden, zouden die masten teveel straling produceren.
Onderzoek in 2001 wees uit dat de straling die werd geproduceerd door de Vaticaanse zendmasten boven de norm lag. Gevolg van de straling zou een stijging in het aantal leukemiegevallen onder de inwoners van het plaatsje Santa Maria di Galeria zijn. Radio Vaticana zegt echter de internationale stralingsnormen niet te overschrijden. De omroep heeft de uitkomsten van het rapport waarin de straling wordt aangewezen als de mogelijke oorzaak van het verhoogde aantal kankerpatinten, van de hand gewezen. Daarop spanden de omwonenden een rechtszaak aan.
In mei 2005 werden de vroegere voorzitter van de Vaticaanse radio-omroep, kardinaal Roberto Tucci, en directeur, pater Pasquale Borgomeo, tot tien dagen voorwaardelijke celstraf veroordeeld. Maar in hoger beroep werd de omroep vorig jaar vrijgesproken van overschrijding van de stralingsnormen voor zendinstallaties. Het Hof van Beroep heeft de zaak nu heropend. Nog niet duidelijk is wanneer de rechtszaak zal gaan plaatsvinden, of wat de reden is voor het besluit van het Hof.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie