Breda wil rem op masten, Telecom Update

vrijdag, 23 mei 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Telecom Update 22 mei 2008

Zo min mogelijk plaatsing op of bij woningen, zo min mogelijk masten (meerder providers gebruik laten maken van dezelfde mast), uitgaan van de meest gunstige visuele locatie en integratie in de omgeving waar de installaties komen te staan. Dat staat in de beleidsnotitie GSM- en UMTS masten van het college van burgemeester en wethouders in Breda.

Ongeveer 90 procent van de zendinstallaties valt in de categorie bouwvergunningvrij. Dit betekent dat deze aanvragen niet worden getoetst aan het Bouwbesluit en dus ook niet aan het bestemmingsplan.

Een speciaal antenneconvenant tussen Rijk, VNG en de vijf providers moet zorgen voor goede afspraken voor de masten waarvoor geen bouwvergunning nodig is. Samen met de Gemeente Tilburg heeft de Gemeente Breda het Rijk onlangs verzocht om dat convenant aan te passen. ''We vinden dat er betere afspraken gemaakt moeten worden over communicatie en informatievoorziening aan bewoners, die bezorgd blijven over de mogelijke effecten voor de gezondheid op lange termijn,'' zet wethouder Willems.

De gemeente Breda heeft vanaf 2006 een zogenaamd stand still-beleid gevoerd, waarbij de bouwaanvragen voor zendmasten (10 procent van het totaal aantal zendinstallaties) aangehouden werden. De realisatie van bouwvergunningvrije installaties ging echter door.

Alhoewel diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er geen direct gezondheidsrisico is voor de omwonenden van de installaties, blijft bezorgdheid onder de bevolking bestaan over de langetermijneffecten. Door de almaar groeiende vraag naar mogelijkheden voor mobiele telefonie via GSM en UMTS, de zeer geringe juridische mogelijkheden, de beperkte invloed van de gemeente en de resultaten van een afgerond onderzoek naar gezondheidseffecten, is in 2007 het stand still-beleid opgeheven.

Via een mailcampagne zijn andere gemeenten benaderd met het verzoek om Breda en Tilburg te steunen in hun actie om een betere communicatie en informatievoorziening aan bewoners in het convenant op te nemen. Twaalf gemeenten hebben hierop positief gereageerd.

Geplaatst op: donderdag 22 mei 2008 om 06:06
Bron: TeleCom Update MagazineLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie