Zendmasten aan banden, BN De Stem

vrijdag, 23 mei 2008 - Categorie: Berichten Nederland

BN de Stem 22 mei 2008
door Nadine Kraaijenzang. donderdag 22 mei 2008 |

BREDA - De gemeente Breda wil de wildgroei van gsm- en umts-installaties in Breda aan banden leggen.

Ook moeten bezwaren van inwoners tegen plaatsing serieuzer worden genomen. Dat blijkt uit de notitie Telecommunicatie die gistermiddag door wethouder Wilbert Willems van Milieu is gepresenteerd. Volgens het nieuwe beleid moeten er zo min mogelijk masten geplaatst worden op of bij woningen, moeten meerdere providers gebruik maken van dezelfde mast en moeten de masten de omgeving zo min mogelijk ontsieren.

Een speciaal antenneconvenant tussen Rijk, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en vier providers van mobiele telefonie moet zorgen voor goede afspraken voor de masten waar geen bouwvergunning voor nodig is.

Het probleem is dat voor negentig procent van de zendinstallaties geen bouwvergunning nodig is en de gemeente nu is aangewezen op vrijwillige afspraken met providers van mobiele telefonie over de plaatsing van de masten. Bezwaren van bewoners van gebouwen waar die masten op geplaatst worden, worden meestal genegeerd.

Willems: ''Als gemeente kunnen wij nu geen eisen stellen aan de plaatsing van deze wildgroei van 'vergunningvrije' masten. Ook vinden we dat er betere afspraken moeten komen over de informatievoorziening aan mensen die vlak bij deze masten wonen. Er blijft veel bezorgdheid over de mogelijke effecten van de straling van de masten op de langere termijn.''

Een mogelijke wetswijziging op dit gebied laat nog zeker twee jaar op zich wachten, verwacht de wethouder.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie