GSM steeds meer aan banden, HLN.be

woensdag, 23 april 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Hln.be 21 april 2008

Nu iedereen er minstens eentje heeft, lijkt de tijd aangebroken om de gsm aan banden te leggen. In de Oostenrijkse stad Graz geldt vanaf deze week bijvoorbeeld een verbod op bellen met een gsm in bussen, trams en treinen.

Zen
In Frankrijk zijn er ''zen zones'' op de hogesnelheidstreinen: je mag daar niet bellen. Ze bestaan ook al in Denemarken, Duitsland en Finland, van die stille zones in treinen.

''Geen recht''
''Ik weet dat ik de gsm-god een beetje beledigd heb'', zegt burgemeester Siegfried Nagl van Graz, ''maar mensen moeten beseffen dat ze het recht niet hebben om constant aan de telefoon te hangen.''

''Niet gezond''
De uitspraak van Nagl heeft voor flink wat opschudding gezorgd. Tegenstanders vragen zich wie de burgemeester is om te beslissen wanneer, hoe en waar ze bellen. Nagl zelf beroept zich op gezondheidsredenen: ''Het is gewoon niet goed voor je gezondheid om nooit eens wat rust en vrede te hebben.'' Het noopte de critici tot een slogan: ''Worden gsm-gebruikers de nieuwe rokers?''

Op vliegtuig
Ongeveer gelijktijdig diende in Amerika Republikeins senator Peter DeFazio een wetsvoorstel in dat gsm-en op vliegtuigen in het Amerikaanse luchtruim zou verbieden. In Europa heeft de EU recent dat verbod opgeheven en is bijvoorbeeld Air France al begonnen met proefvluchten waar gebeld kan worden.

Uit auto
In de VS zijn er ook een toenemend aantal steden die de gsm tout court uit de auto willen bannen. Ze argumenteren daar dat mobieltjes voor zowat de helft van de ongevallen zorgen.

Gepruts
Handenvrije sets zijn al verplicht, maar dat haalt niks uit volgens de politie, want ''of de chauffeurs gebruiken ze niet, of ze zitten te prutsen aan het ding om bijvoorbeeld een nummer in te tikken''. Nummers draaien via voice controle is ook geen oplossing: ''bestaat nu al een paar jaar en geen hond die weet hoe dat werkt, want jammer genoeg moet je daar de handleiding voor lezen''.

Passagiers
Ook gsm-gebruik van passagiers is verantwoordelijk voor veel ongevallen menen ze in de States. ''De chauffeurs moeien zich in het gesprek, luisteren mee, zijn gewoonweg minder geconcentreerd.'' (hlnsydney)Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie