Pleidooi voor strengere grenzen aan straling (Zierikzee), Zeeuwse Courant

woensdag, 23 april 2008 - Categorie: Berichten Nederland

ZC 21 april 2008
door Marcel Modde. maandag 21 april 2008 | 03:00

ZIERIKZEE - Spelcomputer, draadloze telefoon, gsm, digitale televisiedecoder, de stralingsdichtheid in de doorsnee Nederlandse huiskamer is groot.

Flink groter in ieder geval dan de uiterste blootstellinglimiet die een internationale werkgroep van wetenschappers adviseert na vergelijk van de bestaande onderzoeksresultaten, zegt Dieneke Parlevliet van het Zeeuws Platform Stralingsrisico's.

De huidige Nederlandse norm gaat uit van een acceptabele 41 Volt (gsm's) tot 61 Volt (umts) per meter. De Bio Initiative Working Group vindt dat die bovengrens moet worden teruggebracht tot in totaal 0,6 Volt per meter voor buiten en maar liefst 0,06 binnenshuis. Met dat advies op tafel kan de overheid niet anders dan maatregelen nemen, meent Parlevliet. ''Om dit rapport kunnen ze gewoon niet meer heen. Dit zegt veel meer dan n zo'n Zwitsers onderzoek waar de Gezondheidsraad zijn oor naar laat hangen.'' Parlevliet vindt dat de provincie nu op z'n minst moet afzien van de introductie van Wimax, een draadloos computernetwerk door heel Zeeland.

Ook ondersteunt ze de oproep van het Nationaal Platform Stralingsrisico's (NPS) geen zenders meer te plaatsen op of in de buurt van scholen, ziekenhuizen en grote appartementsgebouwen. ''Eigenlijk is er maar n conclusie mogelijk: er moet een nieuw moratorium komen.'' Het NPS heeft de rapportage aangeboden aan het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid. Die instantie werd vorig jaar door minister Cramer (Vrom) ingesteld. Het NPS zit in de klankbordgroep.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie