Ook college weigert umts-mast, Haarlems Dagblad

donderdag, 27 januari 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Ook college weigert umts-mast
www.haarlemsdagblad.nl/Index/0,4376,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.haarlemsdagblad.nl%2FPagina%2F0%2C7100%2C10-1-6457--2405220-1488--%2C00.html

NIEUW-VENNEP - Het college van Haarlemmermeer wijst de plaatsing van een umts-mast in Getsewoud af. Een meerderheid van de raad had zich al eerder tegen de zendmast uitgesproken omdat er zorgen zijn over de gezondheidsrisico's. De mast was midden in een woonwijk gepland. B en W gaan met de telefoonmaatschappij die de umts-mast wilde plaatsen, KPN Mobile, praten over een andere plek in de polder.


In de Venneper nieuwbouwwijk Getsewoud was grote onrust ontstaan nadat bekend was geworden dat KPN er een 35 meter hoge mast wilde neerzetten, bestemd voor de nieuwe generatie mobiele telefonie: umts. Behalve dat de wijkbewoners de mast ontsierend vonden, vreesden ze ook stralingsgevaar. In sommige onderzoeken wordt niet uitgesloten dat de radiostraling effecten heeft voor de gezondheid.

Het merendeel van de Haarlemmermeerse raad bleek gevoelig voor de zorgen van de wijkbewoners. Het vroeg B en W om de vergunning voor de mast te weigeren, of in elk geval op te schorten tot een Europees onderzoek naar de gevolgen van umts-straling klaar was. Aangezien dat onderzoek pas eind dit jaar wordt gepresenteerd, hebben B en W de vergunning voor de plek in Getsewoud maar geschrapt. De telefoonmaatschappij zou anders te lang op een beslissing moeten wachten. Wel gaat het colege snel met KPN Mobile overleggen om een nieuwe plek te vinden, buiten de woongebieden.

Met dit besluit gaat Haarlemmermeer in tegen het landelijke beleid. De regering en de Tweede Kamer vinden de risico's van umts-masten niet zo groot dat ze die in bewoonde gebieden willen verbieden.

De raad heeft het college ook gevraagd de andere telefoonmaatschappijen te bewegen hun umts-masten voortaan buiten woongebieden te plaatsen. B en W zijn bereid dat onderwerp aan te snijden als ze volgende maand met de providers om de tafel zitten. Ze voegen er echter aan toe dat de gemeente niets kan afdwingen. Als de telefoonmaatschappijen en de gemeente er samen niet uit komen, geldt het plaatsingsplan dat de bedrijven hebben gemaakt. Daar komt nog bij dat er voor masten lager dan vijf meter geen vergunning hoeft te worden aangevraagd.


donderdag 27 januari 2005Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie