Oostenrijkse stad Graz verbiedt bellen in openbare voertuigen, hln.be

vrijdag, 18 april 2008 - Categorie: Berichten Nederland

hln.be 18 april 2008

Passend voor de ''Werelddag tegen het lawaai'' heeft het stadsbestuur van de Oostenrijkse stad Graz vandaag een - geluidloze - slag toegebracht tegen de groeiende overlast van ongeremde gsm-gebruikers. Vanaf vandaag is telefoneren met mobiele telefoons in alle openbare verkeersmiddelen van de stad verboden. Burgermeester Siegfried Nagl van de conservatieve Volkspartij kleefde persoonlijk een van de opvallende verbodsbordje op een stadstram.

Verboden te bellen
Achtenzestig procent van de bevolking in de tweede grootste stad van Oostenrijk was volgens een representatieve peiling van de magistraat voor het stopzetten van de openbare ''telefonitis''. Andere steden in de Alpenrepubliek kunnen nog volgen. Maar deskundigen twijfelen aan de doeltreffendheid van het verbod, waarmee Graz wereldwijd een voortrekkersrol wil spelen. Maar van straffen op inbreuken wordt - tenminste voorlopig- afgezien.

Verdreven uit openbaar vervoer
Weliswaar heeft een duidelijke meerderheid zich in de officiële peiling voor het verbod uitgesproken, maar volgens een bericht in de Kleine Zeitung stoot het verbod zelfs bij de stedelijke verkeersbedrijven op verzet. Daar wordt namelijk gevreesd dat jonge mensen, die als ''veel-bellers'' en mobiele muziekluisteraars bijzonder actief zijn, net zoals zakenmensen uit de openbare vervoersmiddelen verdreven kunnen worden.

Volgens de peiling onder 1200 bevraagden was in de groep van 30- tot 49-jarigen nog maar een derde voor een gsm-verbod, en bij de 14- tot 29-jarigen was nog slechts tien procent voor het woensdag afgevaardigde ''principiële telefoonverbod''.

Rust
Als het van het stadsbestuur afhangt dan worden de trams van Graz binnenkort een oord van absolute rust. In de voertuigen van het stedelijk vervoersbedrijf geldt al langer een rookverbod, is het nuttigen van spijzen en dranken ook verboden, net zoals zingen en musiceren. Inline-skaters met aangesnoerde schaatsen ''mogen er niet in''. Vanaf heden moeten gsm-gebruikers hun toestellen op ''stil'' zetten, en gesprekken, waarbij passagiers vaak onvrijwillig moeten meeluisteren, zijn verboden. Sms en het (stille) surfen op het internet zijn nog toegelaten. Voorlopig hoopt het stadsbestuur nog op de goede wil van de door het verbod getroffen bus- en tramgebruikers.

Nog geen boetes
Aan boetes is nog niet gedacht, luidt het in het stadhuis. Maar helemaal zonder volmachten zijn de chauffeurs van de vervoersbedrijven niet. ''Bij klachten kan de chauffeur vermanen en proberen het telefoneren te stoppen. In de ergste gevallen kan hij hardleerse passagiers ook uit de bus en tram op vriendelijke wijze naar buiten werken'', luidt het in het stadhuis. (afp/adv)

Bron: www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/244769/2008/04/16/Oostenrijkse-stad-Graz-verbiedt-bellen-in-openbare-voertuigen.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie