'Blootstellingslimiet EMV moet omlaag'

vrijdag, 18 april 2008 - Categorie: Berichten Nederland

De maximale toegestane hoeveelheid blootstelling aan elektromagnetische straling (zoals gsm, umts, dect en wifi) moet teruggebracht worden tot 0,6 volt per meter voor buiten en 0,06 per meter voor binnen. Dat vindt de BioInitiative Working Group.

Bron: www.computable.nl/nieuws.jsp?id=2494603

Alex Swinkels van het Nationaal Platform Stralingsrisico's (NPS) heeft woensdag aan voorzitter Rombouts van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid een rapport aangeboden waarin wordt gepleit voor het terugbrengen van de maximaal toegestane hoeveelheid blootstelling aan elektromagnetische straling (zoals gsm, umts, dect en wifi).

Swinkels bood het BioInitiative rapport, waarin deze aanbevelingen worden gedaan, aan op verzoek van de BioInitiative Working Group, een samenwerkingsverband van veertien wetenschappers die willen waarschuwen voor de gevolgen van elektromagnetische straling op de gezondheid. Het BioInitiative rapport zal in totaal aan 60 regeringen of commissies wereldwijd overgedragen worden. Het wetenschappelijk forum van de commissie EMV gaat het rapport analyseren.

De maximaal toegestane hoeveelheid blootstelling aan elektromagnetische straling moet volgens de BioInitiative Working Group teruggebracht worden tot 0,6 volt per meter voor buiten en 0,06 per meter voor binnen. Momenteel is de blootstellingslimiet in Nederland 61 volt per meter. Verder wordt aangeraden aan om geen zenders meer te plaatsen op of in de buurt van scholen, ziekenhuizen en grote appartementsgebouwen.

DNA-beschadigingen

Volgens de BioInitiative Working Group zijn er substantiële bewijzen dat elektromagnetische straling leidt tot allergische en ontstekingsreacties, veranderingen in het immuunsysteem en beschadiging van het DNA. Verder zijn er volgens de onderzoeksgroep ernstige aanwijzingen dat dit op lange termijn kan resulteren in DNA-beschadigingen en kankers, permanente celstress en vroegtijdige veroudering en wijzigingen in de hersenfuncties (zoals geheugenverlies, vertraagd leren, hoofdpijn, oververmoeidheid en slaapstoornissen). Daarnaast wijst het samenwerkingsverband erop dat de schadelijke effecten van allerlei vormen van elektromagnetische straling (gsm-masten, umts-masten, gsm's, Wi-Fi, WiMax, DECT-telefoons, draadloze toestellen, hot spots) bij elkaar opgeteld moeten worden.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie