‘Geen UMTS totdat risico’s duidelijk zijn’, Utrechts Nieuwsblad

zaterdag, 29 januari 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 29-01-2005
‘Geen UMTS totdat risico’s duidelijk zijn’

AMERSFOORT - CDA en GroenLinks in Amersfoort willen dat er geen UMTS-masten meer verrijzen totdat duidelijk is wat de risico’s daarvan zijn voor de gezondheid van omwonenden.

Als het aan beide partijen ligt, verlenen B en W geen vergunning voor installaties van vijf meter of hoger en roepen zij eigenaren van locaties die geschikt zijn voor plaatsing van een UMTS-mast op geen medewerking te verlenen. Dinsdag vragen ze andere partijen steun voor dat idee.

UMTS-installaties maken moderne mobiele telefonie mogelijk. De laatste tijd is onrust ontstaan over de mogelijk schadelijke gevolgen van UMTS voor de volksgezondheid. Onderzoek van TNO wees uit dat er mogelijk een relatie is tussen UMTS en gezondheidsklachten. Onderzoek in opdracht van het rijk moet komend najaar meer duidelijkheid geven.

Tot die tijd moet het plaatsen van UNTS-installaties een halt toe worden geroepen, menen CDA en GroenLinks. De gemeente kan weinig doen tegen UMTS-masten zolang de plaatsing ervan in een bestemmingsplan past. Alleen voor masten hoger dan vijf meter is een gemeentelijke vergunning nodig.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie