donderdag, 03 februari 2005 - Categorie: Berichten Nederland

GSM-masten storen op gehoorappaat ouderen
www.brabantsdagblad.nl/regioportal/BD/1,1478,3242-Oss-Regionieuws!!__2554583_,00.html
door Jan van den Hout

Zaterdag 29 januari 2005 - Oss - De stichting Zorg voor Ouderen Maasland heeft besloten alle gsm-masten voor mobiele telefoons van de verzorgingshuizen te verwijderen. De straling van zo’n mast op de Sterrebosflat bleek zelfs zo groot, dat die stoorde op het gehoorapparaat van een oudere als zij op haar balkonnetje zat.

Dat maakte facilitair manager R. Born van de stichting Zorg voor Ouderen Maasland gistermiddag bekend bij de oplevering van het groot onderhoud aan de dertig jaar oude serviceflat in De Ruwaard. Aanleiding om de contracten met de telefoonproviders op te zeggen, is volgens Born dat er steeds meer geluiden komen dat de straling van de masten niet zo ongevaarlijk is als de Gezondheidsraad zegt.
Het besluit om de masten te verwijderen, is eind december genomen nadat KPN zonder de stichting daarover te hebben ge´nformeerd een UMTS-mast plaatste op de Sterrebosflat. De straling van zo’n mast is nog groter.
Op dit moment heeft Zorg voor Ouderen behalve op de Sterrebosflat telefoonmasten staan op Loovelt en de Begijnenhof. Het kan overigens nog tien jaar duren voordat alle masten weg zijn, omdat het langst lopende contract tot die tijd duurt. „Maar we gaan kijken of we ze eerder weg krijgen“, aldus Born. In totaal gaat de stichting ongeveer 12.000 euro aan huurinkomsten missen van de mobiele telefoonmaatschappijen als zij de contracten opzegt.