Australische operator: 'Wimax is een debacle', Emerce.nl

donderdag, 27 maart 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Emerce.nl 26 maart 08
25 maart 2008 - Door Jannemiek Starkenburg

Buzz Broadband, de eerste Wimax-aanbieder in Australië, heeft na een jaar de stekker uit zijn netwerk gehaald. Wimax-technologie is volgens het bedrijf een 'ramp' en 'hopeloos mislukt'.

Enorm slecht bereik en slechte, trage verbindingen. Veel anders heeft de baas van Buzz Broadband afgelopen jaar niet gezien bij de exploitatie van zijn Wimax-netwerk. Buzz Broadband bood Wimax, de mobiele breedbandtechnologie, sinds een jaar aan. Het bedrijf staakte de dienst nadat de CEO van Buzz Broadband, Garth Freeman, de technologie bestempelde als een 'ramp'. Hij deed deze uitspraak tijdens een Wimax-conferentie in Bangkok.

Dat meldt het Australische CommsDay.

Freeman uitte tijdens de Thaise conferentie zijn zorgen over de technologie die zich wereldwijd nog moet bewijzen. De technologie zou 'wellicht niet aan de verwachtingen voldoen'. Wimax wordt volgens hem omgeven door een opportunistische hype. Hij wees het publiek op het feit dat de meeste ontwikkelingen zich nog in de testversie bevonden.

Buzz Broadband biedt breedbandinternet en digitale telefonie op de consumentenmarkt. Slechte en trage verbindingen maken de technologie echter onacceptabel. Voor Buzz Broadband was VoIP een belangrijk punt om mensen over te halen hun dienst te gebruiken, maar de techniek voldeed niet aan de verwachtingen. Gebruikers hadden herhaaldelijk last van een trage verbinding. De prestatie binnenshuis was problematisch bij afstanden boven de 400 meter. Zonder een duidelijke zichtlijn van het basisstation viel het signaal weg bij meer dan 2 kilometer.

Freeman was een jaar geleden tijdens een presentatie nog positief over de mogelijkheden van Wimax. Hij liet toen weten dat Buzz Broadband binnen twee maanden al 10 procent had binnengehaald van het verwachte aantal gebruikers van 55.000.

Buzz Broadband heeft een licentie rondom de 3,5 Ghz-band en gebruikt systemen van Airspan. De exacte technische redenen voor het falen van Buzz' Wimax-activiteiten hield Freeman tijdens zijn toespraak in Bangkok voor zich.

Intel is een organisatie die nog fors investeert in Wimax. Het bedrijf investeerde tientallen miljoenen dollars in de technologie die wordt gezien als directe concurrent van Umts. De chipmaker helpt startende Wimax-bedrijven met financiering om lokale Wimax-markten een groei-impuls te geven. In Nederland heeft Intel een belang in Wordmax.

Eind dit jaar worden de breedbandfrequenties (rond de 2,6 Ghz-band) voor Wimax-doeleinden in Nederland geveild.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie