GSM gebruik geassocieerd met benigne parotistumoren

zondag, 16 maart 2008 - Categorie: Berichten Nederland

4.03.2008t - GSM gebruik geassocieerd met benigne parotistumoren

Het langdurig, frequent gebruik van GSM's kan het risico op benigne parotistumoren verhogen, volgens een studie in Israël, waar het GSM gebruik bijzonder hoog is.


Ondanks de bekommernissen over de potentiële carcinogene effecten van de elektromagnetische radiofrequentievelden uitgezonden door GSM's, waren weinig studies in staat om een dergelijk verband te bepalen.

Het grootste deel van het onderzoek was toegespitst op hersentumoren en de gegevens voor langdurig GSM gebruik ontbreken, noteren Dr. Siegal Sadetzki en haar team in het nummer van 15 februari van de American Journal of Epidemiology. Het feit dat de parotisklieren in de nabijheid van het elektromagnetisch veld uitgezonden door GSM's zijn gelegen, kan ze tot een bijzonder gevoelige target maken.

Dr. Sadetzki en haar team (Chaim Sheba Medical Center, Tel Hashomer) ondervroegen ORL diensten in Israël om de volwassenen te identificeren waarbij benige of maligne parotistumoren werden gediagnosticeerd tussen 2001 en 2003. In hun studie werden 460 gevallen en 1.266 individueel gepaarde controles ingesloten.

Het regelmatig gebruik (minstens één oproep per week) gedurende minstens 5 jaar was geassocieerd met een verhoogd risico. Voor ipsilateraal gebruik bedroegen de odds ratio's voor het cumulatief aantal oproepen boven de mediaan 1.58; de overeenkomstige odds ratio voor de cumulatieve beltijd was 1.49.

De bevindingen waren statistisch significant voor benigne tumoren en voor gebruik in landelijke gebieden, noteren de auteurs, waar de gemiddelde output van de GSM's hoger lijkt te zijn omdat de basisstations verder af gelegen zijn.

Het team van Dr. Sadetzki verklaart dat de elektromagnetische velden uitgezonden door GSM's te zwak zijn om de chemische bindingen te breken of DNA te beschadigen (BDS: foutief, zie REFLEX-studie), en bijgevolg zullen ze waarschijnlijk meer inwerken op tumorpromotie dan op tumorinitiatie, ''een klinisch effect dat sneller zou verwacht kunnen worden.''

Ze stellen dat ''het hoge niveau van GSM gebruik in de Israëlische populatie kan verklaren waarom we een verband vonden tussen ipsilateraal gebruik en parotistumoren ondanks de relatief korte latentietijd die werd bestudeerd.''

De onderzoekers noteren echter dat hun bevindingen onvoldoende zijn om een causaal verband te bepalen.

NEW YORK (Reuters Health)

Bron: Mediquality



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie