EZ vraagt mening over Wimax-frequentieveiling, Vnunet.nl

donderdag, 13 maart 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Het Ministerie van Economische Zaken vraagt de telecommarkt mee te denken in de wijze waarop de mobiele breedbandfrequenties voor Wimax-doeleinden eind 2008 worden geveild.
Redactie CRN/Computable , Channelweb, 12 maart 2008

Bron: www.vnunet.nl/nieuws.jsp?id=2390482&WT.mc_id=rss

Telecompartijen kunnen sinds gisteren hun commentaar geven op de conceptregels voor de veiling van de frequentie in de 2,6 Ghz-band, ook wel Wimax of WLL genoemd. In een eerder consultatieronde, eind 2007, gaven ze aan het liefst zelf te bepalen voor welke technologie ze de frequentieruimte willen gebruiken. Dit nieuwe veilingmodel wordt een 'combinatorische klokveiling' genoemd.

De huidige consultatieronde loopt tot en met 22 april 2008. Het ministerie laat tevens weten dat dit de laatste consultatieronde is over dit onderwerp. In het derde kwartaal krijgen marktpartijen de definitieve veilinginformatie gepresenteerd.

In het laatste kwartaal van dit jaar komen de Wimax-frequenties onder de veilinghamer, evenals de band 2010 - 2019,67 Mhz (voor 3G-doeleinden). In eerste instantie zouden frequenties in het spectrum 2500 - 2690 Mhz begin 2008 onder de veilinghamer komen. Die datum werd onlangs stilletjes verplaatst.

Wimax staat mobiele breedbandcommunicatie toe en wordt gezien als een concurrent van Umts. Vodafone-topman Arun Sarin stelde tijdens het Mobile World Congress in Barcelona voor om Wimax onder te schuiven bij LTE-technologie om technologische ontwikkeling van beiden niet te hinderen. LTE wordt in de regel aangeduid als zijnde de opvolger van Umts/3G.
Bron: ChannelwebLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie