Onderzoekers linken kanker aan mobiel belgedrag, ZDNet

dinsdag, 19 februari 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Bevindingen voorlopig ongeschikt als hard bewijsmateriaal

Pieterjan Van Leemputten
19 februari 2008
Bron: ZDNet

Israëlische onderzoekers hebben een verband ontdekt tussen mobiel bellen en speekselklierkanker. Wie meerdere uren per dag met zijn gsm belt, heeft tot de helft meer kans om de tumor te ontwikkelen. Hoewel het om een vrij zeldzame vorm van de ziekte gaat, is dit het eerste onderzoek dat een duidelijke link aantoont.

Volgens de onderzoekers hebben eerdere studies zich geconcentreerd op de verhouding tussen mobiele telefoons en hersenkanker. Daarbij werd geen link vastgesteld. Als de focus wordt verplaatst naar de speekselklieren is er wel een verband. In dit geval werd het belgedrag van vijfhonderd patiënten vergeleken met 1.300 gezonde mensen. Een opmerkelijke vaststelling is dat wie vaak belt vanuit landelijke gebieden meer kans maakt op de ziekte. De dokters die het rapport opstelden, wijten dit aan een slechtere verbinding, waardoor het toestel een sterker signaal moet uitzenden.

Toch is er nog geen reden tot paniek. Dokter Siegal Sadetzki, die het onderzoek leidde, verklaart aan de BBC dat zijn bevindingen nog niet volstaan om als hard bewijsmateriaal te dienen. In afwachting hiervan maant hij wel aan tot voorzorgsmaatregelen. Vooral op het mobiel belgedrag van kinderen moet worden gelet.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie