Bulgarije krijgt landelijk WiMAX, Emerce.nl

dinsdag, 19 februari 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Emerce.nl 18 februari 2008
18 februari 2008 - Door Jan Libbenga

Cisco is samen met Max Telecom begonnen met de uitrol van WiMAX in Bulgarije. In 2009 zal een bijna volledige dekking van negentig procent worden bereikt, waarmee het een van de eerste landen is waar deze technologie bijna overal beschikbaar is.

In eerste instantie zal het gaan om de tien grote steden, inclusief de hoofdstad Sofia, maar ook twee populaire ski trekpleisters zullen worden voorzien van draadloos internet, telefonie en zakelijke VPN diensten.

Cisco levert nagenoeg alle apparatuur waaronder WiMAX basis stations. ''We zien een enorme belangstelling voor WiMAX in opkomende landen,'' vertelde John Hindle van Cisco vorige week aan Emerce op het World Mobile Congress. ''Van Afrika tot het Midden Oosten. Maar ook delen van China. Het gaat met name om gebieden waar geen bestaande communicatie infrastructuur is, zoals koper. Voor Bulgarije is het de snelste manier om op een goedkope manier breedband internet uit te rollen.''

Cisco nam vorig jaar WiMAX specialist Navini Networks over voor 330 miljoen dollar. Vooralsnog ziet het bedrijf geen kansen in landen waar al DSL aanwezig is, zoals Nederland. ''Daar zal WiMAX altijd een ondergeschikte rol spelen,'' zegt Hindle.

In diverse landen, waaronder Griekenland, bestaan plannen voor landelijke dekking, maar Bulgarije loopt hierin voorop. Naast Max Telecom zijn er nog vier andere licentiehouders van WiMAX technologie in dat land.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie