Verhuizing umts-mast is aanstaande, De Gelderlander

dinsdag, 19 februari 2008 - Categorie: Berichten Nederland

De Gelderlander 19 feb. 2008
door Eddy van der Beek

19 feb 2008, 03:07 - RHEDEN - Aan de rel-in-zakformaat rond een zendmast aan de IJsselsingel in Rheden komt binnenkort mogelijk een definitief einde.

De mobiele zendmast naast de tribune van het veld van voetbalvereniging Rheden. foto Jan Wamelink

Een groot aantal bewoners van de vier appartementengebouwen aan de singel liet vorig jaar een fel protest horen tegen de Universal Mobile Telecommunications System-mast (umts) die op het dak van een van de flats stond.

De apparatuur zou te veel (elektromagnetische) straling veroorzaken en tot gezondheidsklachten leiden. Volgens betrouwbaar internationaal onderzoek zijn de masten veilig.

Desalniettemin schakelde provider Vodafone de mast aan de IJsselsingel uit. Het bedrijf stond niet onwelwillend tegenover een verhuizing van de mast naar het veld van voetbalvereniging Rheden. De verplaatsing staat nu daadwerkelijk op de agenda.

Bewoners van de huizen aan de IJsselsingel, in de buurt van het voetbalveld, kunnen zich tijdens een inloopavond op 3 maart in woonzorgcentrum Rhederhof laten informeren over de gevolgen van de mastverhuizing.

Vodafone heeft inmiddels mobiele apparatuur naast de Rheden-tribune geplaatst, een bouwvergunning voor een definitieve mast is nog niet verleend. Eerst moet de gemeente onderzoeken of 'niemand onevenredig wordt getroffen door dit te nemen besluit'.

Met de mobiele apparatuur voldoet Vodafone nu reeds aan de door de overheid opgelegde verplichting voor providers om het netwerk voor mobiele telefonie dekkend te krijgen. De definitieve mast komt verder van de bewoonde wereld te staan dan in de oude situatie het geval was.

Op het terrein van Rheden wordt een lichtmast vervangen door een zendmast, met daarin gemonteerd een lichtarmatuur. Voor het plaatsen van de voorziening ontvangt voetbalvereniging Rheden van Vodafone een vergoeding van 3.750 euro per jaar. Vanaf maandag 3 maart liggen de bouwplannen gedurende zes weken ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis in De Steeg.

Tijdens de inloopavond zullen vertegenwoordigers van hulpverlening Gelderland Midden ( volksgezondheid), de providers KPN en Vodafone(locatie), het Antennebureau (landelijke wetgeving) en de gemeente Rheden (procedures) aanwezig zijn om vragen van belangstellenden te beantwoorden. De inloopavond op maandag 3 maart begint om half zeven.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie