Japanse studie: Geen risico kanker door mobieltjes

zaterdag, 16 februari 2008 - Categorie: Berichten Nederland

Door: Donato Ranzato
www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=2262826&WT.mc_id=rss

Het gebruik van een mobiele telefoon verhoogt niet het risico op een hersentumor. Dit blijkt uit een onderzoek dat recentelijk is gehouden in Japan. Wetenschappers onderzochten voor het eerst de effecten van straling op verschillende gedeeltes van de hersenen.

Wetenschappers van Medische Universiteit in Tokyo vergeleken het telefoongedrag van 322 patinten met een hersentumor met die van 683 gezonde mensen. Uit het onderzoek bleek dat het regelmatige gebruik van een mobiele telefoon niet het risico op een hersentumor significant verhoogd. De conclusies zijn gepubliceerd in de British Journal of Cancer.

Al 60 jaar onderzoeken wetenschappers wereldwijd de effecten van radiogolven op de menselijke gezondheid. Veel mensen zijn ongerust over de veiligheid van mobiele telefoons omdat steeds meer mensen - en ook kinderen - er veelvuldig gebruik van maken. Tot nu toe is er geen bewijs gevonden dat bij volwassenen het veelvuldig gebruik van een mobiele telefoon de kans op kanker verhoogt. Of dit ook voor kinderen geldt is nog niet bekend en wordt nader onderzocht. Het gebruik van mobiele telefoons is de afgelopen jaren gexplodeerd maar het aantal mensen met een hersentumor is bijna niet veranderd.

Bron: REUTERS/Toru Hanai

Naschrift StopUMTS:
Dit onderzoek is door diverse media verkeerd geinterpreteerd. Zie Onderzoeken/2400/zes_maal_zoveel_kanker_onbetrouwbaar! .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie