Telefoonmast verhuist niet naar Hazekamp, De Gelderlander

woensdag, 06 februari 2008 - Categorie: Berichten Nederland

De Gelderlander 6 feb. 2008
door Menno Pols

06 feb 2008 HUISSEN - De zendmast voor mobiele telefonie die aan het Kampstuk in Huissen staat, verhuist niet naar tennispark De Hazekamp.

De 46 meter hoge zendmast aan het Kampstuk verhuist niet naar tennispark De Hazekamp. foto Erik van t Hullenaar

Vanwege de fusie van enkele telecomproviders is de bouw van de nieuwe mast niet langer rendabel.

In de wijk Loovelden, die op korte afstand ligt van De Hazekamp, is verheugd gereageerd. ''Wij zijn hier heel blij mee'', zegt Carolien van Hilten van de werkgroep Stop UMTS Loovelden. De werkgroep had 152 handtekeningen opgehaald tegen de komst van de mast naar De Hazekamp.

Directeur/eigenaar Hans Kokkeel van het bedrijf Telecom Vision International (TVI), dat de bouwvergunning had aangevraagd en gekregen, heeft Lingewaard gevraagd deze weer in te trekken. De huidige, 46 meter hoge mast staat op het terrein van de gemeentewerf aan het Kampstuk, een kleine kilometer ten oosten van De Hazekamp.

''Hij wordt door de Stichting Kabeltelevisie Huissen gebruikt om zenders te ontvangen'', zegt Kokkeel, die ook secretaris is van deze stichting. ''Daarnaast hangen er zenders is van drie providers van mobiele telefonie en van enkele hulpdiensten. Eén van die providers, Vodafone, geeft ook een UMTS-signaal door.'' UMTS is een nieuwe techniek die mobiel internetten mogelijk maakt. Volgens sommige onderzoeken zou UMTS-straling schadelijk kunnen zijn. Andere onderzoeken spreken dit tegen.

Aanvankelijk hingen er zenders in van vier providers: KPN, Vodafone, Orange en Telfort. Kokkeel: ''Daarmee zat de mast tegen het maximale gewicht aan dat hij kan dragen. Toen T-Mobile er ook in wilde hangen, zijn we gaan denken over een nieuwe mast. Bovendien begonnen er uit de buurt Hofmeesterij protesten te komen tegen de mast vanwege mogelijke gezondheidseffecten. Daarom kwamen we met het plan voor een nieuwe mast op De Hazekamp, op een in onze ogen behoorlijk verlaten plek.''

Lingewaard verleende de bouwvergunning, ondanks nieuwe protesten, ditmaal uit de wijk Loovelden. Volgens Lingewaard is de schadelijkheid van de straling niet bewezen. De bewoners gaven het niet op en stapten naar de rechter. TVI besloot de uitspraak af te wachten. Inmiddels waren er ontwikkelingen in de markt: KPN nam Telfort over en T-Mobile nam Orange over. Daardoor zouden er in de nieuwe mast geen vijf, maar drie providers komen te hangen. ''Daarmee is die mast niet meer rendabel'', aldus Kokkeel. De mast blijft nu aan het Kampstuk staan. Ook daar kan de zaak nog een vervolg krijgen, want de mast is zes meter hoger dan volgens het bestemmingsplan mag. ''Het handhavingstraject aan het Kampstuk komt nu weer in beeld'', zei wethouder Ben Jansen vorige week in de gemeenteraad. Kokkeel ziet de zaak met vertrouwen tegemoet. ''De mast staat daar al twintig jaar. Bovendien hebben we er indertijd een bouwvergunning voor gekregen. Die kunnen ze nu niet meer intrekken, lijkt me.''Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie