Maarssen krijgt geen steun in hoogspanningszaak, Algemeen Dagblad
maandag, 28 januari 2008 - Categorie: Berichten Nederland
AD Utrecht 25 jan. 2008
door BART ROST
MAARSSEN - Maarssen moet zijn eigen boontjes doppen in het hoogspanningsdossier.
De provincie, het ministerie van Economsiche Zaken en het ministerie van VROM weigeren financieel bij te dragen aan het ondergronds verkabelen van de hoogspanningskabels.
Alleen het Bestuur Regio Utrecht (BRU) heeft positief gereageerd op het verzoek van de gemeente Maarssen . ,,Het BRU heeft daar wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: het geld wordt pas op tafel gelegd als ook de provincie of het rijk meebetalen. Eigenlijk hebben we dus geen cent opgehaald,'' zei een teleurgestelde wethouder Van Vossen deze week tijdens een hoorzitting van een aantal bezwaarmakers.
Inmiddels is ook duidelijk wat het ondergronds aanleggen van de kabels op twintig meter diepte gaat kosten: tussen de 16 en 24 miljoen. De preciese uitkomst van het onderzoek, dat is uitgevoerd door KEMA, wil Van Vossen nog niet noemen. ,,Dat vind ik niet netjes naar de raadsleden toe.''
Dit bedrag is fors hoger dan het bedrag dat het Actiecomité Hoogspanning steeds roept: tien miljoen. ,,KEMA is een ouderwets bedrijf dat waarschijnlijk allerlei onnodige reserves heeft meegerekend,'' zegt Paul Bresson van het comité.
Eneco wil de huidige masten vervangen door grotere masten waar meer kabels aan kunnen hangen die op hun beurt weer meer elektriciteit transporteren. De inwoners van Maarssenbroek vrezen vooral de combinatie elektromagnetische straling en fijnstof afkomstig van de A2.
Een literatuuronderzoek van het RIVM toonde echter aan dat er geen relatie is tussen fijnstof en straling. ,,Dat hele onderzoek deugt niet en is gebaseerd op verouderde informatie. Hier worden we in gesteund door buitenlandse wetenschappers,'' zegt Bresson.
Het BRU komt vrijdag in Maarssen praten over de problematiek. ,,Wellicht dat ze dan besluiten de gestelde voorwaarden te laten vervallen,'' zegt Van Vossen hoopvol.
Vanuit Provinciale Staten kwam eind vorig jaar wel een steuntje in de rug voor Maarssen. Een motie van de ChristenUnie kreeg daar unanieme steun. Het provinciebestuur moet nu inventariseren welke mogelijkheden er zijn om hoogspanningskabels ondergronds te brengen. Ook is het bestuur opgedragen met gemeenten en andere betrokken partijen te overleggen over mogelijke oplossingen.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie