Stad wil best draadloos, Amsterdams Stadsblad

woensdag, 23 januari 2008 - Categorie: Berichten Nederland

AMSTERDAM – Je klapt je laptop open op de Dam en boekt online een hotelkamer. Ideaal. Draadloos internet heeft de toekomst en de gemeente bezint zich daarom op manieren voor een stadsbrede dekking.

‘Het is te verwachten dat een draadloos netwerk een positief effect heeft op Amsterdam,’ laat wethouder Maarten van Poelgeest weten in een brief aan de gemeenteraad.
In de brief zegt Van Poelgeest dat het ‘niet aan de gemeente is om netwerken voor draadloos internet uit te rollen’. Die taak is weggelegd voor marktpartijen.

Wel wil de gemeente dat deze marktpartijen hun draadloze internet op uniforme wijze aanbieden, zodat gebruikers niet op elke locatie hoeven uit te zoeken hoe ze toegang tot het netwerk verkrijgen en hoe ze daar voor moeten betalen.

Andere steden lopen voor op Amsterdam. Zo hebben Praag en Krakow draadloos internet, maar ook steden als Taipei, Brussel en Groningen. In veel gevallen is dit gratis. Overweegt Amsterdam ook om gratis internet aan te bieden? ,,Dat is niet erg waarschijnlijk. Als je zo’n project aan marktpartijen overlaat kan je geen eisen stellen aan de hoogte van tarieven,” zegt een woordvoerder van wethouder maarten van Poelgeest.
Dat het college over draadloos internet nadenkt is mooi, maar niet genoeg, vindt de VVD in de gemeenteraad. ,,Het college wil van Amsterdam een topstad maken. Maar wat draadloos internet betreft is de gemeente niet erg snel,” zegt VVDraadslid Huub Verweij.

En dat terwijl draadloos internet zo veel te bieden heeft. Niet alleen toeristen en inwoners zijn er bij gebaat, volgens Verweij, ook politie en ambulancediensten zullen er gebruik van maken.

,,Wij hebben hier anderhalf jaar geleden al aandacht voor gevraagd en nu pas komt het college met een antwoord. En zelfs daar staat geen concrete voorstellen in,” aldus Verweij.
Het meest concrete voorstel is een ‘expertmeeting’ over het onderwerp. Die vindt naar verwachting plaats in april.
Overigens zijn bepaalde delen in de stad al gedekt door draadloze internet. Zo heeft het bedrijf Worldmax in een gebied van tien vierkante kilometer rond de Arena in Zuidoost een draadloos netwerk aangelegd.

Amsterdams Stadsblad
donderdag, 24 januariLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie