Geen UMTS-vergunning in Stroe voor T-Mobile, A.D.

woensdag, 23 januari 2008 - Categorie: Berichten Nederland

A.D. 22 januari 2008
Door JANNES BIJLSMA

STROE - T-Mobile kan geen UMTS-mast aan de Wolweg in Stroe aanleggen.

De gemeente Barneveld weigert het telecommunicatiebedrijf een vergunning. Een bezwaarschrift van T-Mobile tegen dit besluit is door het college van b en w ongegrond verklaard.

De frequentie van UMTS-straling is een stuk groter dan die van ''ouderwetse'' GSM-masten. Die zijn ook flink lager dan UMTS-masten. Met UMTS kunnen abonnees gebruik maken van internet via de mobiele telefoon en zijn filmpjes te versturen. De straling is omstreden. Onderzoeken geven nog geen definitief uitsluitsel over de werking ervan op de gezondheid. Op basis van dit argument weigerden tientallen gemeenten een vergunning.

De gemeente Barneveld heeft andere redenen om niet aan de aanvraag te voldoen. T-Mobile wil een UMTS-antenne hangen aan een nog te bouwen mast van KPN aan Wolweg nummer 58. Die firma heeft nu al een mast staan op nummer 62, maar die is niet geschikt om een aparte antenne aan te hangen. KPN heeft aangekondigd een grotere mast te willen aanleggen op nummer 58. Totdat die er staat wil T-Mobile dus een tijdelijke mast hebben staan, om toch aan de vraag van de klant te kunnen voldoen.

Barneveld ging daar niet mee akkoord. Het is de gemeente niet duidelijk wanneer de nieuwe KPN-mast precies wordt gebouwd en hoe lang de antenne dus aan de oude KPN-mast geklonken moet zijn. ,,Een tijdelijke vergunning kan slechts voor vijf jaar worden afgegeven. Zolang er van KPN-zijde geen duidelijkheid is, kunnen we T-Mobile geen vergunning afgeven.''

Het bedrijf ging in beroep tegen het besluit van de gemeente, maar die ging daar niet mee akkoordLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie