EC onderzoekt risico's gsm voor kinderen
vrijdag, 11 januari 2008 - Categorie: Berichten Nederland
vr 11 jan 2008, 12:51
Bron: www.telegraaf.nl/digitaal/3000527/_Brussel_onderzoekt_risicos_gsm_voor_kinderen__.html
BRUSSEL - De Europese Commissie wil meer onderzoek laten doen naar de stralingsrisico's van mobiele telefoons voor kinderen. Dat heeft de eurocommissaris voor volksgezondheid, Markos Kyprianou, geantwoord op vragen van VVD-europarlementariër Jules Maaten.
Volgens het Wetenschappelijk Comité voor nieuwe gezondheidsrisico's van de EU is het zo dat kinderen en adolescenten „kwetsbaarder kunnen zijn voor blootstelling aan radiofrequentievelden dan volwassenen en dat de cumulatieve blootstelling bij de kinderen van nu veel hoger is dan bij vorige generaties”. Daarom moet er specifiek onderzoek komen naar de gezondheidsrisico's voor kinderen.
Maaten wil dat Brussel onmiddellijk opdracht geeft tot het onderzoek. Bijna vier op de vijf Nederlandse tieners heeft op dit moment een eigen gsm, stelt Maaten. „Wat mij betreft mag de Commissie wel wat meer haast achter dit onderwerp zetten. Liever vandaag dan morgen, om aan de onzekerheid een eind te maken.”
Uit eerder wetenschappelijk onderzoek in januari 2006 bleek dat het gebruik van een mobiele telefoon niet leidt tot een groter risico op hersentumoren. Wetenschappers onderzochten toen bijna 2800 Britten en vonden geen verband tussen het risico op glioma - de meestvoorkomende hersentumor - en de lengte van het mobiele telefoongebruik.
Ook de Nederlandse Gezondheidsraad concludeerde in 2002 al dat de straling van een gsm niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Uit onderzoek is niets gebleken van een verband tussen veelvuldig gebruik van een mobieltje en het optreden van hoofdpijn, duizeligheid, of verhoging van de kans op een hersentumor, aldus de Gezondheidsraad in 2002.
De Gezondheidsraad vond het toen ook niet nodig het gebruik van mobiele telefoons door kinderen zo veel mogelijk te beperken. Wel pleitte de raad voor nader onderzoek om beter inzicht te krijgen in de eventuele gevolgen op de lange termijn.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie