Gsm-straling verstoort slaap, Computable

donderdag, 03 januari 2008 - Categorie: Berichten Nederland

www.computable.nl 3 januari 2008
2 januari 2008 | door Jolein de Rooij
Gsm-straling verstoort slaap

Uit laboratorium-onderzoek onder 71 gezonde vrijwilligers blijkt dat gsm-straling de slaap kan verstoren. Na drie uur blootgesteld te zijn vielen proefpersonen minder snel in slaap en sliepen bovendien lichter. Gedurende de blootstelling klaagden proefpersonen bovendien vaker over hoofdpijn.

Uit laboratorium-onderzoek door Zweedse en Amerikaanse onderzoekers onder 71 gezonde vrijwilligers blijkt dat gsm-straling de slaap kan verstoren.

Hoofdpijn
Bij proefpersonen die aan gsm-straling waren blootgesteld bleek het langer te duren voordat ze het stadium van diepe slaap bereikten. Dit stadium bleek bovendien korter te duren dan bij proefpersonen uit een controlegroep.Vantevoren hadden 38 proefpersonen aangegeven wel eens hinder te ondervinden van gsm-straling. Zij bleken vaker hoofdpijn te hebben, of er nu wel of geen gsm-straling aanwezig was. Proefpersonen die van tevoren hadden aangegeven nooit hinder te ondervinden van gsm-straling, klaagden in dit experiment significant vaker over hoofdpijn wanneer er wel gsm-straling was, dan wanneer die er niet was.

EEG-metingen
De onderzoekers stelden de helft van de proefpersonen gedurende drie uur bloot aan gsm-straling van met een frequentie van 884 MHz en een SAR van 1,4 W/kg. Een controlegroep werd nergens aan blootgesteld. Geen van de proefpersonen wist in welke groep hij was ingedeeld: de experimentele of de controlegroep. Proefpersonen bleken tijdens het experiment niet te kunnen 'voelen' of er wel of geen gsm-straling aanwezig was: hun vooronderstellingen hierover bleken niet vaker juist te zijn dan het toeval dicteerde.

De onderzoekers onderzochten gedurende deze drie uur hoeveel stresshormomen de proefpersonen aanmaakten, lieten hun geheugentaakjes uitvoeren en vroegen de proefpersonen hoe ze zich voelden: of ze al dan geen hoofdpijn hadden en hoe hun stemming was. Daarna werd de proefpersonen gevraagd te gaan slapen. Gedurende deze slaap deden de onderzoekers EEG-metingen om de diepte van de slaap te meten.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie