Internet in beweging - Wibro

dinsdag, 18 december 2007 - Categorie: Berichten Nederland

Internet in beweging
Peter Wijlhuizen - 27-11-2007
Inleiding
Draadloos internetten kunnen we allemaal via wifi. Willen we emails bekijken en verzenden als we onderweg zijn, dan kunnen we dat doen via UMTS. Echter, wifi heeft een beperkte straal en UMTS is met een effectieve downloadsnelheid van 160kbps niet geschikte om grote hoeveelheden informatie te versturen. Dus als we onderweg echt snel en draadloos het net opwillen, dan is er vooralsnog geen oplossing in Nederland. In Korea wel…
Details

In 2002 zijn SK-Telecom, KT, ETRI en Samsung begonnen met het ontwikkelen een mobiel highspeed draadloos internet. Ze hebben het Wibro genoemd: een acroniem voor Wireless Broadband, en in Europe en de VS ook wel bekend als Mobile Wimax.

In april 2006, startten SK en KT de eerste wibro pilot-projecten op een aantal universiteiten, een metrolijn en in een business-district. Een jaar later, in juni 2007, is heel Seoul gedekt. Mobiel internetten met een effectieve snelheid die te vergelijken in met een Nederlands ADSL-lijn (3Mbps) is nu een mogelijkheid voor 14 miljoen Seoulieten. Het is zelfs mogelijk om in de metro het net op te gaan.

Korea kijkt ook al naar het buitenland om deze technologie de markt op te brengen. Ongeveer 40 landen (onder andere Japan, VS, Engeland en Taiwan) zijn al bezig met plannen te maken om Wibro op te implementeren. Zo zal het Amerikaanse bedrijf Sprint voor het einde van 2007 samen met Samsung Wibro gaan opzetten in Washington DC en Chicago.

Om deze internationale uitbereiding voor de toekomst veilig te stellen, heeft Korea ook veel energie gestoken in wereldwijde standaardisatie van deze 3G technologie. Midden oktober 2007 kwam het voor Korea verlossende woord: wibro is door de International Telecommunication Union (ITU) gekozen als een van de 3G-standaarden. Dit zette de deur ook verder open voor het ontwikkelen voor 4G-communicatie technologieën.

Deze acceptatie is het begin voor meer ontwikkelingen, zowel de standaard zelf als de applicaties voor wibro. Men denkt onder andere aan verkeersmanagementsystemen, realtime videobeelden uit het openbaar vervoer versturen naar een controle kamer en flexibele communicatie methoden voor het leger.
Bron

1 -Korea Times, www.koreatimes.co.kr
2 -www.korea.net
3 -www.wibro.co.kr .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie