Meeste gsm's slagen niet voor stralingstest, knack.be

dinsdag, 18 december 2007 - Categorie: Berichten Nederland

www.knack.be 17 dec. 07

17/12/2007 12:00

Het onafhankelijke Zweedse testinstituut TCO heeft tien gsm-toestellen voor professioneel gebruik onderworpen aan een stralingstest. Slechts drie toestellen bleken te beantwoorden aan de strenge eisen die het instituut in verband met de stralingsemissie naar voren schuift.

Uit een lijst van 52 toestellen die de Zweedse retailers aan het instituut bezorgden, selecteerde TCO de 18 toestellen met een maximale SAR-waarde (specific absorbtion rate, de eenheid waarmee de stralingsemissie aangeduid wordt) van 0,8 W/kg. Daaruit werden vervolgens tien toestellen weerhouden die specifiek voor de professionele markt bedoeld zijn en waarin de grote merken vertegenwoordigd zijn.

Van de geteste modellen waren er vijf 'pure' gsm's en vijf toestellen met een 3g-chip. Drie modellen - de Nokia E90, de Sony Ericsson P1i en de Samsung SGH-i600 - waren smartphones: pda's met een aangepast toetsenbord waarmee je ook kunt bellen. Van deze drie toestellen bleek enkel de SGH-i600 van Samsung te beantwoorden aan de strenge stralingseisen. De andere twee toestellen die qua straling goed scoorden, zijn de S500i en W580 van Sony Ericsson. Het volledige testverslag kan u nalezen op de website van TCO.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie