Bekroond fysicus sluit zich aan bij buurtprotest tegen gsm-antennes, Het Nieuwsblad.be
vrijdag, 14 december 2007 - Categorie: Berichten Nederland
'We kunnen perfect bellen met minder antennes'
Bekroond fysicus sluit zich aan bij buurtprotest tegen gsm-antennes
www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=HF1LCQPS
LEUVEN - De normen die België hanteert voor de straling van gms-antennes zijn veel te hoog. Dat zegt de Leuvense professor Natuurkunde Victor Moshchalkov. De fysicus sluit zich aan bij het verzet van een Leuvens koppel tegen de inplanting van acht nieuwe masten in de nabijheid van het buurtschooltje.
Vorige week al lieten Christa Verhaegen en Philip De Wilde uit de Leuvense wijk Terbank hun ongenoegen blijken over de inplanting van acht gsm-antennes op een appartementsgebouw in de onmiddellijke omgeving van het schooltje waar hun zoon en dochter les volgen. Het koppel verzamelde al vijfhonderd ingevulde petitieformulieren en maken zich klaar om naar de Raad van State te trekken in de hoop de afgeleverde stedenbouwkundige vergunning voor de antennes te laten vernietigen.
Maar het echtpaar laat het daar niet bij. Omdat ze vinden dat de verschillende regeringen in ons land nooit een breed maatschappelijk debat hebben georganiseerd over de mogelijke effecten van gsm-stralingen op de volksgezondheid zochten ze steun bij de wetenschap. En die vonden ze bij de Leuvense professor Natuurkunde en Scheikunde Victor Moshchalkov, een autoriteit op wereldvlak en een specialist in magnetisme. Volgens Moshchalkov ligt de Belgische blootstellingnorm van 20,6 volt per meter, die op dit moment gehanteerd wordt voor gsm-masten, veel te hoog. 'Ter vergelijking, in Luxemburg is dat 3 volt per meter, in Toscane 0,5 volt per meter en in de Oostenrijkse stad Salzburg zelfs 0,06 volt per meter. En toch kunnen u en ik in Salzburg precies even goed bellen met onze gsm als hier', zegt hij.
Maar waarom worden in ons land gsm-antennes dan met bosjes geplant? 'Heel simpel, om meer informatie te kunnen doorzenden. Meer masten betekent dat het gsm-netwerk meer informatie van en naar de gebruikers kan versturen. Zeker nu je op je gsm-toestel op het internet kan surfen, foto's kan doorsturen of zelfs televisie kan kijken. Maar wat de gsm-operatoren niet lijken te beseffen is dat ze nooit de capaciteit zullen bereiken van een glasvezelkabel, die nu gebruikt wordt voor internet en digitale televisie', meent Moshchalkov.
Nochtans zijn er andere mogelijkheden. 'Wanneer je in België met je gsm belt wordt dat signaal opgevangen door een antenne in je buurt. Die straalt op zijn beurt door naar andere antennes tot het signaal is aanbeland bij een mast in de buurt van de persoon met wie je belt. Al die antennes die bij dat proces betrokken zijn geven straling af. Voor een optimale dekking en voor het doorseinen van grotere hoeveelheden informatie zijn steeds meer antennes nodig. Veel logischer is om het met minder antennes te doen en de signalen via de glasvezelkabel, die bovendien sneller is en een grotere capaciteit heeft, door te sturen naar een andere antenne. Dat is bijvoorbeeld in Salzburg het geval, maar het kan ook in België. Een internationale conferentie heeft overigens de normen die Salzburg hanteert als leiddraad voor de hele wereld naar voren geschoven', zegt de fysicus.
Dan blijft de eeuwige discussie of gsm-stralen schadelijk zijn voor de gezondheid of niet. Moshchalkov geeft toe dat de wetenschappelijke studies elkaar in dat verband tegenspreken, maar dat komt volgens hem omdat tot nog toe te veel gekeken is naar de thermische gevolgen van het gsm'en. Het opwarmen van je lichaam wanneer je belt, met andere woorden. 'Steeds meer wetenschappers zijn het erover eens dat niet de thermische, maar andere gevolgen veel belangrijker zijn. Waarom denk je dat bellen met je gsm in de hele wereld verboden is in ziekenhuizen of vliegtuigen? Omdat de stralingen, die je niet ziet of voelt, bijzonder storend zijn voor de fijne elektronica in boordapparatuur en pacemakers. Het menselijk hart en de hersenen zijn nóg gevoeliger en uit verschillende studies is aangetoond dat de stralingen van gsm's het DNA kunnen beschadigen en onvruchtbaarheid en zelfs kanker kunnen veroorzaken.'
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie