Protest tegen GSM-antennes in Heverlee (Belgie), Robenet.be

vrijdag, 07 december 2007 - Categorie: Berichten Nederland

Robnet.be
Donderdag 06 december 17:37

Leuven
Eigen berichtgeving

Omwonenden gaan een gerechtelijke procedure opstarten tegen het plaatsen van acht gsm-antennes in de Celestijnenlaan in Heverlee. Vooral de aanwezigheid van een schooltje op amper 150 meter van de antennes vinden ze onverantwoord. Maandag al beginnen de werkzaamheden.

Op een appartementsblok aan de Celestijnenlaan komen acht antennes, voor Mobistar, Base en internetprovider Clearwire. In mei al gaf de dienst Stedenbouw van het Vlaamse Gewest een vergunning, ondanks dit schooltje op nauwelijks 150 meter afstand. Onverantwoord, vinden enkele omwonenden.

Een petitie leverde al meer dan 500 handtekeningen op, maar nu stappen enkele buren ook naar de rechter. Ze gaan een procedure in kortgeding aanspannen bij de Leuvense rechtbank, en ze proberen het ook nationaal.

Bij de dienst Stedenbouw van de Vlaamse Overheid wou niemand ons te woord staan. Schepen Brouwers deed dat wel, maar eigenlijk is zij niet bevoegd. De stad Leuven geeft wel een advies, maar dat kan wettelijk gezien alleen over het aspect ruimtelijke ordening gaan en dus niet over de mogelijke schadelijke effecten.

Bovendien staan er al antennes op het bewuste dak, en is Leuven één van de strengste steden in Vlaanderen voor het plaatsen van gsm-antennes, zegt Brouwers. De omwonenden vragen in elk geval dringend maatregelen.

Volgende week al moet een rechter dus normaal beslissen of de antennes er mogen komen of niet.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie