KPN kiest HSPA als internet-technologie voor landelijke gebied, Mobiledataplatform.nl

donderdag, 15 november 2007 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.Mobiledataplatform.nl
13 november 2007

Sander Alberink, gisteren 12 november 2007 (09:36)

KPN heeft in een interview aangegeven dat ze van plan zijn om HSPA in plaats van WiMax te gaan gebruiken als internet voorziening voor afgelegen landelijke gebieden.

Voor het leveren van internet aan mensen in afgelegen streken van Drenthe, Groningen en Friesland had KPN tot voor kort alleen maar de mogelijkheid van een inbelverbinding. Aangezien dit voor steeds minder mensen voldoet als een volwaardige internetverbinding was KPN al een tijdlang op zoek naar andere mogelijkheden om breedbandig internet te kunnen leveren. ADSL is in deze streken geen optie, aangezien de haalbare bandbreedte sterk afneemt naarmate een abonnee verder van een telefooncentrale af zit. Als deze afstand boven de 5 kilometer komt is ADSL in het geheel niet meer mogelijk.

Om voor deze abonnees toch een breedband internet te kunnen bieden is KPN in augustus begonnen met een trial in Drenthe met zowel WiMax als HSPA. Gewoon UMTS is geen oplossing, aangezien het upload kanaal veel te smal is voor serieus desktop gebruik zoals peer-to-peer verkeer. Nu heeft KPN na het uitvoeren van testen en het analyseren van gebruikerservaringen aangegeven dat HSPA de toekomstige internetcarrier voor landelijk gebied zal worden.

Volgens KPN was de keus voor HSPA zowiezo al logisch, omdat het mobiele netwerk er al lag en er alleen een HSPA upgrade uitgevoerd moest worden. Als KPN geen mobiel netwerk had zou WiMax ook een serieuze contender zijn. Klanten van KPN krijgen een HSPA/WiFi modem zodat er in en om het huis draadloos met meerdere PC's kan worden gewerkt. Ook VoIP zal waarschijnlijk deel uit gaan maken van de dienst. Naar verwachting zal de dienst begin 2008 zijn opwachting makenLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie