Wimax officieel bestempeld tot Umts-concurrent, Emerce.nl

dinsdag, 23 oktober 2007 - Categorie: Berichten Nederland

www.emerce.nl 22 oktober 2007
www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2182033

Uitbaters van Umts-netwerken krijgen er een concurrent bij nu het telecomagentschap van de Verenigde Naties Wimax officieel bestempeld als 3G-standaard.

Kort voor het weekend gaf het agentschap ITU in Genève officieel het stempel '3G' aan de mobiele breedbandtechnologie Wimax. Door een intensieve lobby van Intel, dat veel geld investeert in de ontwikkeling van Wimax-chips en -bedrijven die Wimax-netwerken uitbaten, mag de technologie op het hoogste niveau in mobiel breedbandland meespelen.

Wimax-technologie wordt gezien als een concurrent van Umts, enkel met het verschil dat chips niet enkel in mobiele telefoons worden verwerkt maar bijvoorbeeld ook in laptops en modems. Intel ontwikkelde reeds een gecombineerde WiFi- en Wimax-chip.

Het Amerikaanse bedrijf Clearwire bouwt in België, Denemarken, Ierland en de Verenigde Staten aan een Wimax-netwerk. Dat wordt gepositioneerd als alternatief voor kabel- en ADSL-internet. In Nederland houden Zesko (Casema, Multikabel, @Home) enkel proeven met Wimax-technologie en het door Intel gefinancierde bedrijf Worldmax uit Amsterdam is bezig zijn Wimax-netwerk in te richten.

De Nederlandse Wimax-licenties komen begin 2008 onder de veilinghamer, zo bleek uit de begroting die minister Van der Hoeven van Economische Zaken in september presenteerde.

Het ITU-stempel houdt voor netwerkexploitanten in dat ze richting lokale wet- en regelgevers een toetsingskader krijgen, wat het bureaucratische proces om een Wimax-bedrijf op te bouwen kan versnellen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie