Mast naast bordeel onzeker (Doetinchem), De Gelderlander

dinsdag, 23 oktober 2007 - Categorie: Berichten Nederland

De Gelderlander 21 oktober 2007

20 okt 2007, 03:34 - DEN HAAG/DOETINCHEM - Uitbater Ido Smit van Eroscentrum Escape op een bedrijventerrein in Doetinchem bij de A18 vreest de straling van een naburige digitale radio- en tv-zendmast van KPN.

Smit stapte gisteren naar de Raad van State in de hoop dat die een stokje zal steken voor de milieuvergunning.
De gemeente Doetinchem verleende KPN een vergunning voor een zendmast op de hoek Roerstraat/A18. KPN wil de zendmast voor digitale tv- en radiosignalen zo snel mogelijk in gebruik nemen. Maar dan moet de Raad van State eerst zijn fiat geven. Dat lijkt nog niet zeker, want staatsraad J. Boll stuitte tijdens de rechtszaak op storend foutje in de vergunning. KPN heeft bij de gemeente een maximale veldsterkte(stralingsveld) aangevraagd van 3 volt per meter. De gemeente Doetinchem heeft die maximale veldsterkte in de verleende vergunning opgerekt tot 28 volt per meter. Dat betekent dat KPN met een simpele melding de sterkte van de zenders kan opvoeren.

''Ik ga het nog uitzoeken, maar het is niet gebruikelijk om als gemeente veel meer te vergunnen dan een bedrijf aanvraagt,'' zei staatsraad Boll.

De gemeentewoordvoerder zei dat de 28 volt per meter de grens is waaronder geen enkel gevaar voor de volksgezondheid bestaat. Uitbater Smit, die tijdens de zitting verstek liet gaan, vreest wel degelijk gezondheidsklachten bij zijn vrouwen, als die lange tijd aan elektromagnetische straling bloot staan. Het eroscentrum bestaat nu uit veertig werkkamers met even zoveel medewerksters, maar Smit wil uitbreiden naar zestig medewerksters.

KPN bezwoer dat er bij 3 volt per meter geen enkel risico voor de gezondheid bestaat. Dat is er immers ook bij 28 volt per meter niet. Mocht de vergunning toch van tafel gaan, dan zal de gemeente haar huiswerk over moeten doen en moet KPN wachten met de ingebruikneming van de mast.

De Achterhoek is voor KPN nog een witte vlek op het gebied van digitale radio en televisie of digitenne zoals KPN het zelf noemt. Het westen van het land heeft al een volledige dekking. Om digitale televisie te kunnen ontvangen, hebben de klanten een kleine antenne naast de televisie in huis nodig. Het signaal komt via grote zendmasten in de huiskamers van de ontvangers. Met de zendmast bij het bedrijf van Smit en één in Langerak, waar KPN inmiddels ook een vergunning voor heeft, kan KPN huiskamers in een straal van vijftien tot twintig kilometer rondom de masten bereiken.

Uitspraak volgt over enkele weken.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie