Driewegenaren laken onzorgvuldig beleid gemeente, Prov. Zeeuwse Courant
donderdag, 16 augustus 2007 - Categorie: Berichten Nederland
PZC 15 aug 2007
door Wout Bareman
DRIEWEGEN - Het ooit zo fraaie, ongeschonden Zeeuws-Vlaamse polderland, met z'n kreken, dijkjes en bouw- en weilanden tot aan de einder is al geruime tijd enkel nog terug te vinden op oude ansichtkaarten. Logisch, de tijd staat niet stil, de welvaart eist vooruitgang. En dus verschenen fabrieken aan de horizon, silo's voor de opslag van chemische producten, maar ook windmolens én zendmasten.
De huidige zendmast aan de Driewegenweg staat niet alleen op de verkeerde plaats, maar is ook ruim veertig meter hoog, in plaats van de ooit toegestane twintig meter. foto Wim Kooyman
Die laatste obstakels zorgen steevast voor commotie. Windmolens? Túúrlijk, die dienen het milieu. Maar niet in de achtertuin alsjeblieft, liefst een eind verderop, een heel eind verderop graag. Het mondt meestentijds uit in een jarenlang gevecht tussen voor- en tegenstanders. Zendmasten? Hetzelfde verhaal. Tegenstanders begrijpen ook wel dat die masten onmisbaar zijn, wil je ongestoord met je mobieltje kunnen bellen en verzekerd zijn van een goede radio- en tv-ontvangst. Maar ja, die straling... Slecht voor pacemakers, mensen met steunkousen, brildragers en protheses, bij wijze van spreken. Hoewel dat stralingsgevaar nog steeds niet is bewezen, houden de protesten aan. Omwonenden lopen steevast tegen die masten te hoop.
Het verhaal van de bewoners van de Driewegenweg bij het gehucht Driewegen (Biervliet) is anders. Het is een schrijnend voorbeeld van bestuurlijke onzorgvuldigheid, dwalingen, vooringenomen handelen en ambtelijke chaos, oordelen de omwonenden. En dan gaat het niet eens direct om stralingsgevaar. Nee, de 'buren' van de huidige veertig meter hoge zendmast voelen zich op een gigantische manier gepiepeld door de gemeente. De verontruste en verbolgen Driewegenaren hebben zich verenigd in een actiecomité, dat al heeft aangekondigd zich tot bij de hoogste instantie te zullen verzetten tegen de bouw van een nieuwe ruim zestig meter hoge zendmast in hun achtertuin. Bij de gemeente liggen inmiddels tachtig bezwaarschriften. Ze worden binnenkort behandeld door de Commissie Beroep- en Bezwaarschriften. Wethouder Frank van Hulle beloofde dat dat half augustus zou gebeuren, maar de bewoners hebben tot nu toe niets gehoord. Zoals ze al maanden helemaal niets horen vanuit het stadhuis. Nee, ook niet van burgemeester Jan Lonink, hoewel die de zorg om Biervliet en omgeving is toevertrouwd. Woordvoerster Jeanine Cappendijk boos: ''Nagenoeg alle raadsfracties zijn hier geweest. Ook verschillende wethouders. We hebben aangetoond dat de huidige mast illegaal is neergezet, ze getoond hoe fout het plan voor die nieuwe mast is, we hebben gewezen op de negatieve adviezen van de welstandscommissie, op de verkeerde informatie aan Gedeputeerde Staten... Iedereen reageerde verbijsterd, begreep niet hoe dit kon. Maar sindsdien is het akelig stil. De bestuurders zijn we héél erg lang op vakantie.'' Daarom heeft het comité inmiddels de provincie ingeschakeld, commissaris der koningin Karla Peijs voorop. Ook minister Cramer van Ruimtelijke Ordening heeft inmiddels een lijvig dossier in haar bezit. Cappendijk: ''De provincie heeft op basis van valse informatie toestemming gegeven voor die mast. Het bewijs ligt er. Die mast mag er absoluut nooit komen.'' Van Hulle begrijpt de grieven van de bewoners wel. ''Toch geloven we dat we het goed hebben gedaan. Zo niet, dan fluit de commissie ons wel terug.'' En anders de provincie wel, hoopt het comité.
ZC
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie