Straling zendmasten binnen limieten, nrc.nl

dinsdag, 31 juli 2007 - Categorie: Berichten Nederland

Door een onzer redacteuren
Bron: www.nrc.nl/binnenland/article746631.ece/Straling_zendmasten_binnen_limieten

Rotterdam, 31 juli. De veldsterkte van zendmasten voor gsm en UMTS ligt ver onder de limieten die daarvoor in Nederland gelden.

Dat blijkt uit metingen van het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken bij zendmasten op 211 locaties in Nederland. Het Agentschap trekt daaruit de conclusie dat Nederlanders die in de buurt van zendmasten wonen, niet hoeven te vrezen voor hun gezondheid.

De resultaten van het onderzoek staan in het rapport Veilige Veldsterktes 2005-2007, dat vandaag is gepubliceerd. De metingen zijn niet alleen op willekeurige locaties verricht, maar ook op specifieke plekken waar burgers zich veel zorgen maken over de straling.

Voor gsm gelden limieten van 41 tot 58 volt per meter en voor UMTS 61 volt per meter. In verreweg de meeste gevallen (198 keer) vonden de onderzoekers een waarde van 2 volt per meter. Eén keer werd 10 volt gemeten. De rest zat daartussen in. Het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de bedrijven die mobiele telefonie verzorgen, hebben met elkaar afgesproken dat de limieten nooit mogen worden overschreden. De metingen wijzen volgens het agentschap uit dat aan die afspraken ruimschoots wordt voldaan.

De Gezondheidsraad stelde in 2000 al vast dat het absoluut geen kwaad kon in de buurt van een gsm-basisstation te wonen. Van overmatige opwarming van het lichaam door de straling of van andere effecten op de gezondheid was niets gebleken. Maar burgers blijven ongerust als er sprake is van het plaatsen van een zendmast in de buurt van woningen. Het nieuwste rapport zal daarin vermoedelijk geen verandering brengen, want tegenstanders van zendmasten in bewoond gebied vinden de norm in Nederland te hoog. Volgens de actiegroep ‘ StopUMTS’ adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad de hoogste limiet ter wereld. In België bijvoorbeeld is het advies 3 volt per meter. In Nieuw-Zeeland 0,2 volt per meter.

31 juli 2007Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie