Mussen houden niet van gsm-masten

zaterdag, 28 juli 2007 - Categorie: Berichten Nederland

28 juli 2007 Belgie
Wetenschap

27/07/2007 11:43

Is gsm-straling schadelijk of niet? Wetenschappers zijn er nog altijd niet helemaal uit. De huismus lijkt alvast niet zo tuk te zijn op gsm-masten.

Mensen zijn bangeriken. Dat is geen nieuws. Mensen zijn gemaakt om bang te zijn, want zo verhogen ze hun kansen op overleving. De held of de avonturier uithangen is goed voor het prestige, maar niet noodzakelijk voor de voortplanting. Tenzij je het geluk hebt je drieste gedrag te overleven.

Omdat mensen bang zijn, staan ze niet te springen voor veranderingen. En slaan ze alarm telkens als er iets nieuws in hun omgeving opduikt. Dat was vroeger zo met treinen en auto's, nu met Marokkanen en gsm's.

Er is de jongste tijd veel te doen over het potentieel schadelijke effect van gsm-stralen op de gezondheid. De gsm heeft zich comfortabel in het leven van vrijwel alle Belgen genesteld, maar toch blijft de bezorgdheid. Vooral omdat de straling van en naar een gsm onzichtbaar is.

Het Vlaams Parlement kreeg vorige maand het advies een betrouwbaar langetermijnonderzoek te starten naar de hoeveelheid elektromagnetische straling die er in een doorsneehuis te vinden is, en naar de eventuele effecten van gebruik van gsm's op kinderen.

Het is opvallend hoe weinig concreet wetenschappelijk onderzoek er over dit onderwerp bestaat. Veel studies, maar niet veel coherents, want de resultaten spreken elkaar tegen.

In die zin is het bizar dat een studie van Joris Everaert en Dirk Bauwens van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek van de Vlaamse Gemeenschap wat over het hoofd is gezien. Hun verslag verscheen eerder dit jaar in het vakblad Electromagnetic Biology and Medicine. Ze onderzochten het broedsucces van huismussen op zes plaatsen in Oost-Vlaanderen met het oog op de aan- of afwezigheid van een gsm-zendmast.

Op elk van de zes plaatsen vonden ze een kleiner aantal mannelijke huismussen vlakbij de mast. Wat kan impliceren dat straling van gsm-masten een negatief effect heeft op de totale populatie van huismussen in de buurt. Bij wilde ooievaars zijn er in ieder geval minder jongen in nesten dichter bij masten.

Het is niet duidelijk waaraan dit effect te wijten kan zijn. Vogels zijn wel heel gevoelig voor elektromagnetische stralen - trekvogels gebruiken magnetisme bij hun oriëntatie.

Eén vervelend aspect kan onderzoek op vogels met zekerheid uitsluiten: de psychosomatische effecten op mensen die denken dat ze last hebben van gsm-masten.

Dirk DraulansLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie