Babyfoon kan gezondheid van kind schaden, Het Laatste Nieuws

maandag, 21 mei 2007 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.hln.be/hlns/cache/det/art_467080.html?wt.bron=RSS

De babyfoon, die ouders van kleine kinderen in huis halen om er zeker van te zijn dat alles goed gaat in de slaap- of speelkamer, kan die peuters juist schade toebrengen, meldt the Independent on Sunday. Want volgens wetenschappers stellen ze het kind bloot aan straling en dat op een leeftijd waarop de kleine daar het meest gevoelig voor is.

Dect
De jongste tijd wordt steeds vaker gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico's die voortvloeien uit het gebruik van gsm's en draadloze internet-verbindingen omdat die een gevaarlijke 'elektronische smog' zouden veroorzaken. De voorzitter van het Britse gezondheidswaakhond Health Protection Agency, Sir William Stewart, heeft nu een nieuwe categorie technologische consumentengoederen toegevoegd aan de lijst met risicoproducten: draagbare vaste telefoons die gebruik maken van digitaal versterkte telecommunicatietechnologie (Dect). Daaronder vallen de telefoons die in steeds meer huiskamers de plaats hebben ingenomen van de ouderwetse telefoon, maar ook de monitor die aangeeft of er niets ongewoons gebeurt in de kinderkamer. En de kinderen in die kamer, zo waarschuwt Sir William, zijn juist hypergevoelig voor de straling die zo'n apparaat afgeeft, want omgerekend naar het lichaamsgewicht incasseert een peuter dan tweemaal zoveel potentieel gevaarlijke smog als een volwassene.

Erger dan gsm-mast in achtertuin
Bovendien zijn baby's extra kwetsbaar omdat hun lichaam en hun zenuwstelsel nog in volle ontwikkeling zijn en ze helemaal aan het begin van hun leven worden blootgesteld aan de straling, waarvan de gevolgen pas jaren later merkbaar kunnen worden. De Zweedse hoogleraar Olle Johansson van het Karolinska Instituut in Stockholm, die ook campagne voert tegen de gevaren van Dect-straling, onderstreept dat de cellen van een baby in volle groei ''zeer gevoelig zijn'' en Powerwatch, een organisatie die zich bezig houdt met stralingsproblemen, waarschuwt dat ''een Dect-monitor in de babykamer het kindje blootstelt aan meer microgolfstralen dan een gsm-mast in de achtertuin''.

3 meter
Andere deskundigen geven de raad de babyfoon tenminste 3 meter van het kinderbedje te plaatsen. ''Het is de bedoeling dat ouders horen hoe hun baby het stelt, maar het kan nooit hun bedoeling zijn om de kleine schade toe te brengen'', aldus de Britse specialist dr. Roger Coghill. (belga/hln)Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie