Freeke pareert kritiek netwerk operators, BN De Stem
donderdag, 05 april 2007 - Categorie: Berichten Nederland
door Eugène Verstraeten
www.bndestem.nl/zeeland/article1278159.ece
Woensdag 4 april 2007 - TERNEUZEN - Het Terneuzense raadslid Cees Freeke is niet onder de indruk van de kritiek van woordvoerder Hugo van Bergen van MoNet op zijn uitspraken over de gevaren van UMTS.
Als woordvoerder van vier mobiele-netwerkoperators preekt Van Bergen voor eigen parochie, stelt Freeke in een open brief. ''Uw organisatie heeft immers een mega economisch belang bij de UMTS en economie pleegt uit haar aard niets met het milieu op te hebben.'' Freeke stelt vast dat Van Bergen niet de stelling weerlegt dat binnen stralen van 350 é 400 meter drie tot vier keer meer kanker voorkomt.
Volgens Van Bergen zijn de feiten over UMTS en aanverwante technologieën 'glashelder'. ''Niets is echter minder waar'', betoogt Freeke. Hij wijst erop dat de Nederlandse Gezondheidsraad, die geen gevaar in UMTS ziet, de allerhoogste blootstellingslimieten ter wereld hanteert.
UMTS-straling is volgens Freeke niet te vergelijken met die van radio en televisie, zoals Van Bergen doet. ''U maakt hier bewust een incorrecte vergelijking. Wel stelt u terecht dat de lange-termijneffecten niet wetenschappelijk kunnen worden vastgesteld. Maar dat is niet hetzelfde als dat de wetenschap wél heeft vastgesteld dat er geen lange-termijneffecten zijn.''
----
www.bndestem.nl/zeeland/article1274136.ece
'Freeke slaat plank mis met UMTS', BN De Stem
door Eugène Verstraeten
Dinsdag 3 april 2007 - TERNEUZEN - Het Terneuzense gemeenteraadslid Cees Freeke (LCF) slaat de plank volledig mis met zijn kritiek op UMTS-masten.
Dat stelt woordvoerder Hugo van Bergen van MoNet. Dat is het samenwerkingsverband van de vier mobiele-netwerkoperators KPN, Orange, T-Mobile en Vodafone.
Freeke heeft de formateurs van de nieuwe colleges van Gedeputeerde Straten in alle provincies een open brief gestuurd over het stralingsgevaar van UMTS-antennes. Volgens Freeke komt bij inwoners die dicht bij een UMTS-mast wonen meer kanker voor.
Van Bergen vindt dat het raadslid de mensen in verwarring brengt en ten onrechte ongerust maakt. ''Er wordt over geen enkel onderwerp zoveel onzin gepubliceerd als over de vermeende gezondheidseffecten van UMTS.'' Volgens Van Bergen zijn de feiten over UMTS en aanverwante technologieën 'glashelder'.
''Op basis van inmiddels bijna tweeduizend onderzoeken, uitgevoerd in de afgelopen vijftig jaar, concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie steeds opnieuw dat er geen enkele reden is om bang te zijn voor negatieve gezondheidseffecten van radiogolven zoals die worden gebruikt voor mobiele communicatie, niet op de korte én niet op de lange termijn'', betoogt Van Bergen. ''Er is meer onderzoek verricht naar de gezondheidseffecten van radiogolven dan naar de effecten van het drinken van een glas water.''
Ook de Gezondheidsraad, die voor de Nederlandse regering alle onderzoeken beoordeelt, is volgens hem duidelijk. In zijn recente Jaarbericht Elektromagnetische Velden van 15 februari stelt de raad dat het inzicht sinds 2005 niet veranderd is. ''De conclusie was toen en is nu nog steeds, dat langetermijneffecten als gevolg van langdurige blootstelling aan radiofrequente elekromagnetische velden op basis van de huidige wetenschappelijke kennis niet kunnen worden vastgesteld. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit voor UMTS anders ligt.''
Dat beide wetenschappelijke instituten zo stellig durven zijn, is volgens Van Bergen niet vreemd als men zich realiseert dat UMTS allesbehalve een nieuwe technologie is. ''De basistechnologie is honderdtien jaar geleden ontwikkeld door mijnheer Marconie, uitvinder van de radiotelegrafie. UMTS, GSM, C200, DECT, maar ook radio en televisie: het zijn allemaal toepassingen van een en dezelfde basistechnologie. Het is in ieders belang dat in deze discussie de feiten centraal staan'', benadrukt Van Bergen.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie