Geen spreektijd Stop UMTS (Beverwijk), Noord Hollands Dagblad

maandag, 12 maart 2007 - Categorie: Berichten Nederland

Geen spreektijd Stop UMTS

Niet in Beverwijk, maar wel in Heemskerk.

De actiegroep Zendmasten Heemskerk is spreektijd geweigerd tijdens een bijeenkomst over GSM/ UMTS op 19 maart in het stadskantoor van Beverwijk. De gemeente heeft geen behoefte aan 'gekleurde informatie'.

Secretaris Moniek Kampen van de actiegroep is boos en teleur gesteld over de opstelling van de gemeente Beverwijk. Zij vindt dat de tegenstanders onterecht worden buitengesloten.
De leden van de actiegroep zijn ongerust over de masten en andere zendinstallaties op scholen en verpleeghuizen. Er is sprake van fysieke klachten.
'Ik hoop dat ik ongelijk heb en dat straling geen kwaad kan. Maar dat is nog helemaal niet zeker'.

De gemeente Beverwijk beaamt dat de actiegroep geen spreekrecht krijgt. De reden is volgens de woordvoerder dat het hier gaat om een algemene informatiebijeenkomst over GSM/UMTS.
Deskundigen brengen een breed scala feiten aan de orde. Er is geen behoefte aan 'gekleurde meningen' van Stop UMTS. Om te zeggen dat tegenstanders monddood worden gemaakt, gaat hem te ver. De actiegroep mag zijn boodschap verkondigen via een kraam.

Een forum behandelt de stand van zaken over de GSM/UMTS die de mobiele communicatie voorziet. Aan de orde komen de gezondheidsaspecten, de juridische en technische kant. Ofwel wat is het eigenlijk, Kan het kwaad en wat kan de gemeente doen in deze. Kan de gemeente de masten verbieden bijvoorbeeld. De deskundigen zijn van het Antennebureau, de GGD en Monet, de overkoepelende organisatie van providers.

Eenzijdig
Moniek Kampen heeft deze deskundigen eerder meegemaakt en zegt dat ze alle drie min of meer het officiele overheidsstandpunt verkondigen. Dat luidt dat er geen aanwijzingen zijn dat de straling schadelijk is voor de gezondheid. Een eenzijdig beeld dus. De gemeente bestrijd dat het beeld eenzijdig zal zijn. Het is vooral feitelijk, ook van de kant van Monet. De wwordvoerder voegt er aan dat de aanwezigen uiteraard volop kritische vragen mogen stellen.

Diezelfde deskundigen verschijnen een week eerder, dinsdag 13 maart, op een politieke bijeenkomst in Heemskerk.
raadsleden buigen zich over de vraag wat de gemeente moet besluiten over de diverse aanvragen voor het oprichten van zendmasten, zoals in de Hoflaan en de Oosterweg.

Een jaar geleden besloot de raad de plaatsing van de masten op te schorten. Het college van B&W vraagt de raadsleden om dat besluit in te trekken.

De actiegroep staat niet in het rijtje genodigden. Wat betreft voorzitter van de bijeenkomst CDA-raadslid Kees Romeijnders is dat geen voorop gezet plan.
Wat hem betreft had de actiegroep gewoon een uitnodiging kunnen en misschien ook wel moeten staan. Hoe dan ook: ''De actiegroep is van harte welkom en krijgt volop gelegenheid om het woord te voeren. dat is ook met hen afgesproken. Ik zal dat ruim nemen''.

De gemeente Heemskerk beleeft dinsdag zijn vierde GSM/UMTS bijeenkomst in anderhalf jaar tijd.
Alle partijen zijn uitgebreid aan het woord gekomen. De argumenten zijn gewisseld. Het is nu tijd voor een besluit, aldus Romeijnders die in elk geval een winstpunt heeft genoteerd: namenlijk dat bewoners met klachten 'met open armen worden ontvangen door de GGD. ''Er is aandacht voor deklachten en dat was tot kort niet zo''.

( dit artikel is over genomen uit het NoordHollands dagblad)
klaasstrooker.web-log.nl/klaasstrooker/2007/03/geen_spreektijd.html

Zie ook: UMTS%20in%20de%20media/1754
Zie ook: Oproepen/1724 .

Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie