Buurtonderzoek effect zendmast, PZC

maandag, 29 januari 2007 - Categorie: Berichten Nederland

PZC 25 jan. 2007

door Ali Pankow

ZIERIKZEE - De Werkgroep Straling en Gezondheid Schouwen-Duiveland peilt deze week de eventuele gezondheidsklachten als gevolg van een zendmast voor mobiele telefonie (gsm/umts) op het bedrijventerrein aan de Grevelingenstraat in Zierikzee.

''We hebben daartoe huis-aan-huis bij circa honderdtachtig woningen in een deel van de wijk Poortambacht tussen de Boerenweg en de Haringvlietstraat vragenformulieren verspreid'', vertelt woordvoerder L. de Groot van deze werkgroep. De woningen liggen alle binnen een straal van vierhonderd meter van die zendmast nabij de Aldi.

Sinds de plaatsing van dit object in 2004 zijn er bij de werkgroep klachten binnen gekomen van mensen die sindsdien gezondheidsproblemen hebben.

''Met dit buurtonderzoek willen we de mogelijke problemen in kaart brengen. De einduitkomsten gaan naar de GGD en het gemeentebestuur. Ook alle bewoners in het betreffende deel van Poortambacht worden geïnformeerd over de resultaten'', laat De Groot weten.

Volgens hem betreft dit het derde buurtonderzoek naar stralingseffecten in Nederland. In Spijkenisse had de uitkomst van dat onderzoek tot gevolg dat het gemeentebestuur besloot voorlopig geen vergunning meer te verlenen voor het plaatsen van zendmasten. De bestuurders achtten de onrust onder de bewoners voldoende motief om tegen de wetten en regels van de landelijke overheid in te gaan.

Op Schouwen-Duiveland mogen sinds kort weer zendmasten worden geplaatst. Een meerderheid van de raad vindt het niet langer zinvol de bouw van deze objecten tegen te houden. Die mening is gebaseerd op de uitslag van een Zwitsers onderzoek waaruit blijkt dat straling geen gevaar zou opleveren voor de volksgezondheid.

Twijfel

Binnen de regionale politiek is mede door toedoen van de Werkgroep Straling inmiddels wel twijfel over de kwaliteit van dat Zwitsers onderzoek. Daarbij is alleen gekeken naar de effecten bij kort blootstellen aan straling. De fracties van GroenLinks, SGP en CU en PvdA-raadslid A. de Vos zouden liever zien dat de gemeente in afwachting van een breder landelijk GGD-onderzoek voorlopig geen vergunningen voor zendmasten verstrekt.

Gezondheid

Met het vragenformulier worden de bewoners verzocht aan te geven of zij sinds 2004 veranderingen in hun gezondheid hebben ervaren onder meer op het gebied van duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, pijn in gewrichten en hormoonproblemen.

''De mensen kunnen de antwoorden desgewenst anoniem invullen, maar als zij nader contact met onze werkgroep willen, kunnen ze dat ook op het formulier invullen'', zegt De Groot.

Zes leden van de Werkgroep Straling gaan zaterdag en maandag huis-aan-huis in dit deel van Poortambacht langs om persoonlijk de ingevulde formulieren bij de bewoners op te halen.

''Voor de contacten met de GGD werken we samen met de Werkgroepen Straling en Gezondheid in Tholen, Kapelle, Oost-Souburg en Terneuzen'', laat De Groot wetenLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie