Telefoonmast op dak Antoniushove (ziekenhuis) weg, Haagsche Courant

zaterdag, 20 november 2004 - Categorie: Berichten Nederland

door Frederik van Lookeren Campagne

Leidschendam | De KPN-zendmast voor mobiele telefonie moet over een jaar weg van het dak van Medisch Centrum Haaglanden (MCH) Antoniushove in Leidschendam, tenzij wordt aangetoond dat de straling van de mast niet schadelijk is.

MCH heeft dit besluit genomen na een brief van buurtbewoner Erik Steenbergh, die had geklaagd over de mast op het dak van Antoniushove in Leidschendam. Het ziekenhuis wil dat KPN aantoont dat de straling die van de mast afkomt niet schadelijk is. Het ziekenhuis weet hier zelf onvoldoende van om er iets van te kunnen zeggen. MCH benadrukt dat KPN verantwoordelijk is voor de mast, maar het ziekenhuis wil de mast weg hebben van hun dak als deze schade kan veroorzaken. Daarom is het contract over de mast per 31 oktober volgend jaar opgezegd. Als de telecomfirma dan hard kan maken dat de straling van de gsm/umts-mast onschadelijk is mag deze wel blijven staan.

Een KPN-woordvoerder benadrukt dat alle regels voor zendmasten worden nageleefd en dat de Gezondheidsraad nooit een negatief advies heeft gegeven.

Straling
De discussie over zendmasten is actueel, omdat er overal nieuwe umts-masten komen. Via deze razendsnelle manier van mobeiele telefonie kunnen vanaf 2007 ook muziek en videobeelden worden ontvangen. Daardoor is de straling die van deze zenders afkomt veel sterker dan van een gewone telefoonmast. De KPN-woordvoerder erkent dat het niet goed is om dicht bij zo'n mast te komen. ''Ik zou zeker niet onder een antenne gaan kamperen''.

Uit een bescheiden TNO-onderzoek bleek vorige jaar dat de maststraling pijn, hartkloppingen en tintelingen veroorzaakt. Erik Steenbergh, die met vrouw en drie kinderen in de buurt van Antoniushove woont, is redelijk tevreden met het antwoord van het ziekenhuis, maar wil de mast snel helemaal weg hebben. Hij vindt het een 'grof schandaal' dat er zo weinig wordt gedaan tegen deze masten, die in Leidschendam ook in de buurt van scholen staan. Steenbergh wijst naar buitenlandse onderzoeken, die wel concluderen dat de straling ongezond is. Zo hebben duizend Duitse artsen zich tegen umts-masten gekeerd.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie