Plaatsen gsm-mast aan banden (Halderberge), BN De Stem

zondag, 24 december 2006 - Categorie: Berichten Nederland

Door Rens Elst De Stem

Zaterdag 23 december 2006 - OUDENBOSCH - Een compleet verbod op gsm-antennes is het niet, maar telefoonbedrijven krijgen het wel moeilijk als ze in Halderberge een umts- of gsm-antenne willen plaatsen. De masten moeten op minstens 400 meter van gebouwen staan.

De gemeenteraad van Halderberge nam donderdagavond een amendement aan, waarmee de regels voor het plaatsen van de telefoonantennes flink werden aangescherpt. Het wijzigingsvoorstel kreeg de steun van alle fracties, behalve Hoeven 2000.

De umts- en gsm-antennes staan al lang ter discussie. En niet alleen in Halderberge. In heel Nederland hebben veertig gemeenten een verbod op het plaatsen van nieuwe umts-masten ingesteld. De gemeente Halderberge had op dit gebied helemaal nog geen beleid. Dat bleek ruim een half jaar geleden toen de ambtenaren een vergunning moesten beoordelen voor plaatsing van een antennemast van maar liefst veertig meter hoog aan de Eerste Molenweg in Hoeven.

Via een artikel-19-procedure moest dat geregeld worden. Omdat providers in de rij staan en dus elke keer een bestemmingsplan moet worden aangepast, heeft de raad nu een beleidsnotitie vastgesteld met daarin regels die het providers nagenoeg onmogelijk maken om nieuwe antennes te plaatsen.

De antennes worden in een straal van vierhonderd meter rond kantoren, woningen en seniorencomplexen verboden. De providers worden gedwongen om masten te delen en de gemeente moet omwonenden steeds op de hoogte brengen over nieuwe plaatsingsplannen. Wethouder Jan Brans kon met die voorstellen wel leven. Dat kon hij niet met de verplichte registratie waar WOS, VVD en Progressief Halderberge, de indieners van het amendement, om gevraagd hadden.

''Dat krijg ik niet voor elkaar. We zijn niet in staat om elk apparaat dat stralingsgevaar oplevert te registreren. Dat zou betekenen dat we elke keuken op de aanwezigheid van een magnetron moeten controleren'', grapte Brans.

Zover hoefde de wethouder van WOS-raadslid Jan Akkermans niet te gaan, maar via de bestemmingsplannen en landelijke registratie moet Halderberge wel een lijst opstellen van de aanwezige antennemasten.

Dat de gemeenteraad niet zit te springen om nieuwe antennemasten, heeft alles te maken met de gezondheidsrisico's. ''Onderzoeken hebben aangetoond dat het met die risico's op de korte termijn wel meevalt, maar hoe groot het stralingsgevaar op de lange termijn is, is niet bekend. Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat er gevaar is, maar er is ook geen onderzoek dat dat gevaar uitsluit. We zijn als gemeente verantwoordelijk dus moeten we elk risico uitsluiten'', aldus Frits Harteveld van Progressief Halderberge.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie