Umts-mast moet direct van dak (Terneuzen), Prov. Zeeuwse Courant
vrijdag, 17 november 2006 - Categorie: Berichten Nederland
PZC 17 november 2006
door René Hoonhorst
TERNEUZEN - Het Actiecomité Oudelandse Hoeve overweegt een kort geding aan te spannen als Vodafone de umts-mast op de flat aan het Terneuzense Edvard Grieghof niet snel verwijdert. Vodafone kan zich een dure instemmingsprocedure besparen door de zendmast direct van het dak te halen.
Niet alleen komt de enquête naar bewonerswensen te laat, ook heeft een eigen onderzoekje van het actiecomité al uitgewezen dat een overgrote meerderheid van de flatbewoners de mast zo snel mogelijk wil laten verwijderen. Dat schrijft de Terneuzense advocaat W. Suijkerbuijk namens het actiecomité aan de raadsman van Vodafone. De advocaat tekende protest aan namens 26 flatbewoners. Hij stelt dat de actievoerders, onder aanvoering van de families Fieret en Haanraads, ruimschoots vóór plaatsing van de umts-mast al hebben aangegeven dat bewoners tegen het plaatsen van zendmasten waren. Vodafone heeft daar destijds ''willens en wetens'' niet op gereageerd, waarmee het telecombedrijf zijn rechten heeft verspeeld.
Keihard tegen
Daar komt bij dat het actiecomité - met gebruikmaking van dezelfde antwoordformulieren die providers doorgaans gebruiken bij instemmingsprocedures - zelf een instemmingsronde heeft gehouden. De bewoners van 51 van de 56 appartementen zijn keihard tegen de aanwezigheid van de umts-mast. Eén stelt dat als je mobiel wilt bellen ook zendmasten nodig hebt en vier bewoners zijn neutraal. De overblijvende bewoner is langere tijd afwezig.
In een schriftelijk pleidooi stelt de advocaat van het actiecomité dat de umts-mast begin dit jaar zonder instemmingsronde is geplaatst, terwijl het actiecomité al eerder formeel heeft vastgesteld dat de overgrote meerderheid van de flatbewoners tegen is ''en overigens ook steeds tegen is geweest''.
Vodafone kan geld en inspanningen dan ook het beste richten op het zo snel mogelijk laten verwijderen van de masten. Het financieren van een instemmingsronde, waarvan de uitslag al lang en breed bekend is, dient geen enkel doel. Mocht Vodafone de procedure toch doorzetten dan ontvangen ze kopieën van de nu ingeleverde antwoordformulieren en krijgen ze ''dus bekende reacties''.
Om tijdverlies en geldverspilling te voorkomen, stelt het actiecomité daarom voor snel afspraken te maken over de termijn waarbinnen de zendinstallatie kan worden afgebroken. Oudelandse Hoeve gaat niet akkoord met een langdurige periode waarin Vodafone een alternatieve locatie kan zoeken. Dat het telecombedrijf in problemen komt, is te wijten aan eigen nalatigheid: het niet houden van een instemmingsronde voor plaatsing van de umts-mast.
De leden van het actiecomité willen overigens niet worden bestempeld als ''masthaters'', zoals ze onlangs in een krantenkop werden betiteld. Zo gauw de zendmast van het flatgebouw af is, hijsen zij de Nederlandse driekleur. ''Aan de vlaggenmast'', meldt Suijkerbuijk.
Vodafone zet de instemmingsprocedure toch voort. Woordvoerder A. van der Elsen: ''We zijn wettelijk niet verplicht een instemmingsprocedure te laten houden, omdat eerder al masten op het dak stonden. We doen het alleen op verzoek van woonstichting Clavis. Maar Vodafone houdt zich dan wel aan de formele regels en procedures en laat het onderzoek daarom uitvoeren door een onafhankelijk bureau.''
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie