Mannen minder vruchtbaar door mobiel bellen, Zibb.nl

donderdag, 26 oktober 2006 - Categorie: Berichten Nederland

Zibb.NL 26 okt. 2006

Mannen die langer dan vier uur per dag mobiel telefoneren brengen mogelijk schade toe aan hun vruchtbaarheid. Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker Ashok Agarwal van The Cleveland Clinic Foundation.

Voor het onderzoek van Agarwal zijn 364 mannen onderzocht in de Verenigde Staten en India. Het sperma van mannen die geen mobiele telefoon gebruiken, bleek gemiddeld 86 miljoen zaadcellen per milliliter te bevatten. Sperma van mannen die hun telefoon tot twee uur per dag gebruiken bevat 71 milliliter. Het minst vruchtbaar zijn mannen die hun mobieltje meer dan vier uur per dag gebruiken. Hun sperma bevat 66 miljoen zaadcellen.

Elektromagnetische straling
De oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid moet volgens Agarwal mogelijk worden gezocht in de elektromagnetische straling en warmte die mobiele telefoons uitstralen. Het is volgens de onderzoeker nog te vroeg om harde conclusies te trekken over een verband tussen mobiel bellen en verminderde vruchtbaarheid. Daarvoor moet eerst meer onderzoek worden gedaan. Andere wetenschappers beweren juist dat er geen risico's zijn verbonden aan mobiel telefoneren.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie