Arnhem blijft UMTS-masten weigeren

donderdag, 07 september 2006 - Categorie: Berichten Nederland

06 SEP 2006

De gemeente Arnhem blijft voorlopig weigeren mee te werken aan de plaatsing van UMTS-masten. De gemeente negeert daarmee een oproep van het kabinet om deze masten wel te plaatsen omdat ze geen gezondheidsschade zouden opleveren. Volgens staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel is er voor gemeenten geen reden meer om de plaatsing van UMTS -masten te blokkeren. Hij gebruikt daarvoor als argument een Zwitsers onderzoek. Uit die studie blijkt dat er geen verband is tussen umts-straling en gezondheid.

Gezondheidsschade
Maar de gemeente Arnhem kijkt heel anders tegen het Zwitserse onderzoek aan. Volgens het gemeentebestuur is alleen onderzocht wat de gevolgen op korte termijn zijn en is nog altijd onduidelijk of mensen op langere termijn niet toch gezondheidsschade oplopen.

Bestemmingsplan
De gemeente is overigens niet in staat alle UMTS-masten tegen te houden. Er is alleen een machtsmiddel in handen als het bestemmingsplan voor de masten gewijzigd moet worden. Als dat niet hoeft, kan Arnhem niets uitrichten en kunnen telefoonproviders ongehinderd umts-masten plaatsen.

Locatieplan
Overigens wil Arnhem op wat langere termijn wel meewerken aan de plaatsing van UMTS-masten. Maar dan via een locatieplan, waarin staat welke plekken geschikt zijn. Daarbij wordt gedacht aan plaatsen met weinig bewoning, zoals industrieterreinen. Overigens blijft ook dan de voorwaarde gelden dat er geen gezondheidsschade mag optreden.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie